Bush alsnog een 'groene' president

De Amerikaanse president George W. Bush heeft op de valreep een aantal onbewoonde eilandjes in de Stille Oceaan aangewezen als natuurreservaten. In het gebied, dat 505.760 vierkante kilometer groot is, mag niet worden geboord naar olie en gas en is commerciële visvangst voortaan verboden. Recreatieve visserij mag alleen met een vergunning. Volgens een woordvoerder van het Witte Huis gaat het om de laatste ongerepte zeegebieden op aarde.

Het grootste gebied is de Mariana Trog (het diepste onderwaterravijn ter wereld) en de koralen rondom de noordelijke Mariana Eilanden. Verder is er het piepkleine Rose Atol bij Amerikaans Samoa en zeven verspreid liggende kleine eilandjes, allemaal rondom de evenaar. De gebieden staan bekend om hun uitzonderlijke geologische gesteldheid. Op sommige eilanden huizen bijzondere diersoorten, zoals de grootste landkrab ter wereld en een vogelsoort die de warmte van onderaardse vulkanen gebruikt als broedmachine voor zijn eieren. Rose Atol, bekend om zijn immense boomsoort, is een broedplaats voor zeeschildpadden.

Milieuorganisaties zijn teleurgesteld dat Bush slechts 50 zeemijl rondom de eilanden als beschermd gebied heeft aangemerkt. Enric Sala, onderzoeker van National Geographic, had gehoopt op een gebied van 200 mijl uit de kust. Toch is hij tevreden dat de president vlak voor het einde van zijn ambtstermijn nog een aantal maatregelen neemt.

Net als andere critici vindt Sala dat Bush’ milieubeleid de afgelopen acht jaar gekenmerkt wordt door tegenstrijdigheden. De president heeft een slechte reputatie als het gaat om klimaatverandering, en stelde grote delen van Amerika – ook natuurgebieden – open voor olie- en gaswinning. Toch zal hij ook de geschiedenis ingaan als de president die een ongekend groot gebied in de oceaan heeft beschermd. Een uitzonderlijke erfenis, volgens Sala, „voor een president die niet erg groen is”. (AP, Reuters)

Meer over Amerikaanse bescherming van oceanen via www.oceans.ceq.gov