Bos: wanorde en chaos bij ABN

Twee weken vrij, maar helemaal ontspannen is de kerstvakantie van minister Bos van Financiën niet geweest.

Hij zette zich aan het lezen van De Prooi, het in oktober verschenen boek over de teloorgang van ABN Amro.

Hij is zich lam geschrokken over de wanordelijke manier waarop de bank in de jaren voorafgaand aan de vijandelijke overname in 2007 werd geleid.

„Het is werkelijk ten hemel schrijend.’’ [sic], schrijft Bos op zijn weblog op de PvdA-site, „wat een onvermogen en chaos je in dat boek honderden pagina’s achter elkaar tegenkomt.”

En hij waarschuwt de klassieke critici van de overheid: „Als zich nog ooit hier een bankier of een baas uit het bedrijfsleven durft te melden die geringschattend durft te doen over de kwaliteit van de besluitvorming in politiek en overheid en hoog opgeeft over ratio en strategie in het bedrijfsleven... ik zal ze met dat boek in de hand het pand uitwerken [...]”

ABN Amro werd in oktober 2007 tegen haar zin verkocht aan een consortium van drie Europese banken. Door de problemen bij de Belgisch-Nederlandse partner Fortis vorig jaar, werd de verkoop van ABN Amro Nederland begin oktober teruggedraaid. De Nederlandse staat werd voor bijna 17 miljard euro eigenaar van de Nederlandse tak van zowel ABN Amro als Fortis. Bos heeft zijn voorganger Zalm aangesteld als nieuwe bestuursvoorzitter om de integratie van die twee banken te leiden. Zalm is vorige week officieel in dienst getreden.

De minister zegt op zijn blog het boek van journalist Jeroen Smit „verplichte kost” te maken voor al zijn ambtenaren die zich met de bank bezighouden. „En voor Gerrit Zalm.”

Lees de volledige recensie van de minister over De Prooi op pvda.nl/bosblog