Bloeddrukgen bij Amish gevonden

rotterdam. Zoekend naar genvarianten die hoge bloeddruk veroorzaken, zijn Amerikaanse onderzoekers op een gen gestuit dat niet alleen invloed heeft op de bloeddruk, maar waarschijnlijk ook op risico`s voor hartziekten en suikerziekte. Het gaat om het gen STK39. Dat codeert voor een eiwit met invloed op het zouttransport in de nieren. Maar het heeft ook invloed op suiker- en vetgehaltes in het bloed. Het gen is gevonden, schrijven de onderzoekers in Proceedings of the National Academy of Sciences, bij een scan van al het genetisch materiaal van een groep van 542 Amish. De Amish is een religieuze groep in de Verenigde Staten die sinds hun komst uit Zwitserland drie eeuwen geleden een hechte gemeenschap vormt, waardoor de genetische variatie er beperkt blijft.