Baile funk Brazilië beschermd

Brazilië wil de baile funk wettelijk gaan beschermen. Marcelo Freixo, gedeputeerde en mensenrechtenactivist, wil met deze wet voorkomen dat de dansmuziek, vaak gedraaid op illegale feesten, nog langer wordt tegengewerkt door politie en andere ordebewaarders. Als de wet wordt aangenomen, betekent het dat baile funk, ook wel favela funk (sloppenfunk) genoemd, tot de beschermde Braziliaanse cultuur moet worden gerekend.

De vroegste vorm van favela funk ontstond in de jaren zeventig, als Braziliaanse versie van Amerikaanse funk, vermengd met inheemse sambaritmes. Onder invloed van rap en electro ontwikkelde baile funk zich de afgelopen jaren tot een rauw soort dansmuziek met veel percussie en schorre Braziliaanse teksten over seks en drugs. De populariteit van de muzieksoort reikt inmiddels tot Europa en Amerika, dankzij baile funk-verbreiders als Bonde Dorole en DJ Marlboro.

Baile funk-feesten in Rio de Janeiro vinden doorgaans plaats in achterstandsbuurten. De feesten, waar regelmatig drugs verhandeld worden, trekken duizenden bezoekers. Het is de connectie van baile funk met drugs die in Brazilië nu voor onrust zorgt. Politie en overheidsfunctionarissen zijn boos dat Freixo zich inzet voor de bescherming van de muziek, omdat ze menen dat baile funk het drugsgebruik stimuleert.

Ook burgers reageerden verontwaardigd; mensen schreven brieven naar kranten dat baile funk uitsluitend gaat over drugs, seks, sm, pedofilie en porno en dat het luisteren naar deze muziek aanzet tot crimineel gedrag. Freixo wil met de wet juist proberen de muziek uit de criminele hoek halen.

Beluister voorbeelden van baile funk op myspace. com/bondedorole enmyspace.com/djmarlboro