Apple: alle iTunes-muziek zonder kopieerbeveiliging

De grootste online muziekwinkel ter wereld gaat stoppen met kopieerbeveiliging. Apple verkoopt alle liedjes in de iTunes Store zonder digital rights management (DRM of rechtenbeheer), waardoor de muziek ook op andere apparaten dan iPods en iPhones is af te spelen. Per ingang van vandaag zijn 8 miljoen van de 10 miljoen tracks beschikbaar zonder kopieerbeveiliging,

iTunes Store

iTunes StoreiTunes Store

De grootste online muziekwinkel ter wereld gaat stoppen met kopieerbeveiliging. Apple verkoopt alle liedjes in de iTunes Store zonder digital rights management (DRM of rechtenbeheer), waardoor de muziek ook op andere apparaten dan iPods en iPhones is af te spelen.

Per ingang van vandaag zijn 8 miljoen van de 10 miljoen tracks beschikbaar zonder kopieerbeveiliging, aan het einde van het voorjaar moet het complete aanbod kopieervrij verkocht kunnen worden, maakte het bedrijf vandaag bekend op een presentatie in San Francisco. Apple maakte daarvoor nieuwe afspraken met de vier grote platenmaatschappijen: Universal Music Group, Sony BMG, Warner Music Group en EMI. Het bedrijf gaat meerdere prijsniveaus toepassen in zijn muziekwinkel: de nummers kosten straks 69, 99 cent of 1,29 dollar. Vermoedelijk was dat de ‘dealbreaker’: platenmaatschappijen waren nooit erg gecharmeerd van Apple’s vaste prijspeil van 99 cent per liedje.

Gebruikers die hun bestaande iTunes-aankopen met kopieerbeveiliging willen omzetten naar een zogeheten AAC-bestand zonder beveiliging kunnen dat in één keer doen, zegt Apple. Ze betalen daarvoor wel eenmalig 30 cent per liedje. Dit zijn Amerikaanse prijzen. De Nederlandse prijzen worden bekend als de iTunes Store  in april geheel aangepast wordt. Er zijn overigens ook voordeliger manier om een iTunes-liedje om te zetten in een vrij formaat zoals mp3, door het bestand zelf te converteren - bijvoorbeeld in iTunes.

Apple werd al een tijd bekritiseerd omdat het liedjes verkocht in een formaat dat alleen af te spelen was op iPods, iPhones en andere Apple-producten. De kopieerbeveiliging maakte het moeilijk om liedjes uit de iTunes Store af te spelen op andere mp3-spelers of telefoons. Onder meer in Frankrijk en Noorwegen kwam Apple onder juridische druk te staan om de voorwaarden van zijn muziekwinkel te veranderen.

Vorig jaar begon Apple al met de verkoop van DRM-vrije muziek tegen een meerprijs. Dat gold voor slechts een klein gedeelte van de catalogus - het repertoire van EMI. Nu is het technologiebedrijf erin geslaagd om deals te sluiten met andere platenmaatschappijen. Apple-baas Steve Jobs heeft in een open brief al laten weten dat digitale rechtenbeheer wat hem betreft zo snel mogelijk afgeschaft kan worden.   De entertainmentindustrie was tot nu toe echter huiverig om onbeveiligde mp3-bestanden te verkopen, omdat dat piraterij zou stimuleren. Consumenten vinden het echter lastig om kopieerbeveiliging te gebruiken, omdat de muziek niet uitwisselbaar is over alle afspeelapparatuur. Daardoor zoeken ze eerder een uitvlucht naar illegale downloads.

Vorig jaar begon internetwinkel Amazon echter met een muziekwinkel met een ‘vrij’ bestandsformaat. Het is nu wachten op een reactie van Nokia, de FInse telefoonfabrikant die dit jaar telefoons gaat verkopen met een onbeperkt muziekabonnement. Nokia maakt nog wel gebruik van kopieerbeveiliging. Apple mikt ook op mobiel gebruik: gaat de downloads vanuit iTunes ook toestaan vanaf iPhones die van een mobiele dataverbinding gebruik maken.