ADHD-medicatie remt ontwikkeling hersenschors niet

ROTTERDAM, 6 jan. - Stimulerende medicijnen tegen de aandachtsstoornis ADHD, zoals methylfenidaat en amfetamine, remmen de ontwikkeling van de hersenschors bij jongvolwassenen niet. Dat schrijven Amerikaanse hersenonderzoekers in het januarinummer van het American Journal of Psychiatry. Veel kinderen krijgen die middelen, maar over het effect ervan op de hersenontwikkeling is nog weinig bekend. Recente onderzoeken laten wel zien dat ze de lichaamsgroei bij schoolkinderen remmen. De ontwikkeling van de hersenschors was bij medicijnen slikkende ADHD-patiënten tussen 12,5 jaar en 16,5 jaar vergelijkbaar met de normale ontwikkeling. Bij ADHD-patiënten van dezelfde leeftijd die geen medicijnen gebruikten, werd de hersenschors vijf keer sneller dun dan normaal. Het uitdunnen van de hersenschors in de puberteit is een normaal verschijnsel.