Acteur uit maffiafilm Gomorra opgepakt wegens afpersing

Giovanni Venosa komt maar moeilijk los van het leven dat hij in het criminele milieu leidde. Hij werd als amateur gecast om in de inmiddels bekroonde film ‘Gomorra’ een clanleider van de camorra, de Napolitaanse maffia, te spelen. Gisteren werd hij in het echte leven opnieuw opgepakt, nu wegens afpersing.

Venosa wordt ervan beschuldigd in Caserta, ten noorden van Napels, afpersingsgeld (pizzo) te hebben opgehaald bij middenstanders. De maffia verlangt deze ‘premie’ in ruil voor (ongevraagde) bescherming. Hij werd ontmaskerd op basis van opnamen met een bewakingscamera bij een gedupeerde winkelier.

Venosa werd twee maanden geleden nog veroordeeld tot twee jaar huisarrest met taakstraf wegens drugshandel. Hij zat die uit in Modena in Noord-Italië. Tijdens kerstverlof dook hij op in de contreien waar ook de film speelt.

Gomorra van regisseur Matteo Garrone is gebaseerd op de gelijknamige bestseller uit 2006 van de journalist Roberto Saviano. Deze staat sindsdien bloot aan anonieme bedreigingen met de dood. Hij krijgt permanente beveiliging van de overheid.

In de film speelt Venosa een lokale maffiabaas die opdracht geeft om twee jongens, die buiten de maffiastructuur opereren, in de val te lokken en om te brengen. Op de dvd met opnamen van de filmrepetities stapt Venosa het beeld in terwijl hij tegen regisseur Garrone zegt: „Nu zal ik jou eens laten zien hoe je een christen doodt”. Op het affiche van de film, die volgende maand meedingt naar de Oscars, poseert Venosa op de achtergrond.

Venosa is de derde acteur uit Gomorra die wegens maffiapraktijken werd opgepakt. Eerder werden Salvatore Fabbricino en Bernardino Terracciano aangehouden op verdenking van banden met de camorra. Zij spelen in de film bendeleden. (AFP)