Aanval op media Sri Lanka na val bolwerk

In Sri Lanka is vandaag het belangrijkste commerciële televisiestation aangevallen. De politie zegt niet te weten wat het motief van de aanvallers is geweest, maar mensenrechtenactivisten denken dat er een verband is met beschuldigingen door nationalistische politici dat het station te weinig aandacht heeft gegeven aan de verovering van Kilinochchi door het leger afgelopen vrijdag.

Enkele politici vinden dat Maharaja, dat drie televisiezenders en vier radiozenders bezit, de rebellenbeweging Tamil Tijgers steunt. Vrijdag nam het leger na een maandenlange strijd het hoofdkwartier Kilinochchi van de rebellen in. Maharaja deed daar verslag van, én berichtte uitgebreid over de zelfmoordaanslag van een Tamil Tijger in de hoofdstad Colombo, kort nadat de president de overwinning had aangekondigd.

Gemaskerde en zwaarbewapende mannen drongen vannacht het gebouw van Maharaja binnen en hielden de beveiligers onder schot. Ze vernielden de apparatuur, bliezen de controlekamer op met handgranaten en stichtten brand. Niemand raakte gewond. Kort na de zelfmoordaanslag vrijdag waren al benzinebommen naar het gebouw gegooid.

De nieuwschefs van de zenders vermoeden dat de aanval het gevolg is van hun „onbevooroordeelde verslaggeving”. Sri Lanka is een van de onveiligste landen ter wereld voor journalisten. Sinds het leger in 2006 begon aan een opmars tegen de Tamil Tijgers zijn zeker tien journalisten vermoord. Eén wordt vermist sinds arrestatie twee jaar geleden. Onafhankelijke journalisten worden geweerd uit de oorlogsgebieden en kritische verslaggevers krijgen te maken met bedreigingen en aanvallen of worden gearresteerd.

In de vandaag verschenen persvrijheidsindex van Reporters sans Frontières staat het land op de 165ste plaats van 173, vijf plaatsen boven Birma. „In Sri Lanka, waar een gekozen regering is, heeft de pers te maken met geweld dat maar al te vaak door de staat is georganiseerd”, schrijft de persvrijheidsorganisatie. De regering heeft een uitgebreid onderzoek naar de aanval aangekondigd. De Amerikaanse ambassade zei in een reactie dat „een vrije pers die niet wordt onderworpen aan intimidatie of geweld een essentieel onderdeel van elke democratie is”.

Het leger meldde vandaag dat het de meest noordelijke verdedigingslinie van de Tamil Tijgers bij Muhamalai heeft ingenomen. Van hieruit wil het leger de Olifantenpas, de verbinding met het schiereiland Jaffna, veroveren. Gisteren heeft het in zijn opmars naar Mullaitivu – de stad die nog in handen van de Tijgers is – het dorp Oddusudan ingenomen. (AP, Reuters)