Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Zorg

Bestaat er ook zoiets als 'hygiënisch vuil'?

In een reclamespotje van Glorix wordt gesproken over ‘onhygiënisch vuil’. Suzanne Folmer uit Haarlem vraagt zich af of er dan ook hygiënisch vuil bestaat. „Volgens mij is alle vuil onhygiënisch. Of niet?”

Nee, niet alle vuil is per definitie onhygiënisch. Vuil kan ook hygiënisch zijn.

Het woord ‘hygiënisch’ roept de associatie op met schoon en bacterievrij. ‘Schoon vuil’ klinkt inderdaad vreemd. Maar het ligt iets anders: hygiëne betekent letterlijk de ‘gezondheid bevorderend’.

Dus de vraag is of viezigheid goed kan zijn voor de gezondheid. „Vuil is een negatief begrip, maar het kan wel het immuunsysteem beïnvloeden”, zegt Marjan Kerkhof, epidemioloog van het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Over het algemeen genomen is hygiëne goed voor je, maar als het té schoon is, kan het immuunsysteem de neiging krijgen allergieën te ontwikkelen, legt Kerkhof uit. Dit staat bekend als de hygiënehypothese, het idee dat een steeds schonere leefomgeving leidt tot een toename van astma, hooikoorts, eczeem en voedselallergieën.

Ook volgens Peter Smit van Glorix bestaat er zoiets als ‘hygiënisch vuil’, hoewel hij het anders benoemt: „Hygiënisch vuil is vuil dat geen ziekteverwekkers bevat, bijvoorbeeld een bord waarvan net is gegeten. Hygiënisch vuil kan wel een voedingsbron vormen voor bacteriën en dan veranderen in onhygiënisch vuil. Denk aan hetzelfde bord, maar dan nadat het een week in de keuken heeft gestaan.”

De uitspraak in het spotje van Glorix is dus geen onzin. Het lijkt verwarrend dat factoren die de gezondheid bevorderen slecht kunnen zijn voor je gezondheid. Maar als alles schoongemaakt en gedesinfecteerd wordt, stijgt de kans op bepaalde aandoeningen, zie de hygiënehypothese. Daarom kan een beetje vuil goed voor je gezondheid zijn. Dus hygiënisch.