Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Geopolitiek

Hooggeleerde fraude

Opnieuw worden hoogleraren in Kroatië verdacht van examenfraude. In ruil voor steekpenningen, oplopend tot tweeduizend euro per student, zouden ze diploma’s hebben uitgedeeld, zelfs aan kandidaten die niet eens kwamen opdagen.

De verdenkingen zijn gerezen tijdens een omvangrijk onderzoek naar corruptie in universitaire kringen in de hoofdstad Zagreb. Het was de tweede golf aanklachten. Begin december werden zestien anderen, onder wie twee hoogleraren en veertien studenten van de faculteit vervoerskunde, aangeklaagd. De jongste verdenkingen richten zich tegen negen hoogleraren, acht studenten en zes tussenpersonen, allen verbonden aan de faculteit economie.

Onder de hoogleraren is Desa Mlikotin-Tomic, die voorzitter was van de ethische commissie van het parlement. Afgelopen september, toen de eerste berichten over de fraude verschenen, legde hij die nevenfunctie neer.

Bestrijding van corruptie en criminaliteit is voor de Europese Unie een belangrijke maatstaf om te beoordelen of Kroatië kan toetreden. Zagreb streeft naar EU-aansluiting uiterlijk in 2011, maar de regeringsleiders van de EU-landen vonden het begin vorige maand te vroeg om een concrete datum vast te leggen. (AFP)