Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Zorg

Zó roostert u een spin

In een tweewekelijkse serie over boeken die bijna onopgemerkt bleven nu een mooie bundel onzinnigheden

Derek Fagerstrom, Lauren Smith & The Show Me Team: Zó doe je dat. 500 onmisbare, overbodige en best wel handige dingen die je écht moet kunnen. Terra Lannoo, 320 blz. € 15,–.
Derek Fagerstrom, Lauren Smith & The Show Me Team: Zó doe je dat. 500 onmisbare, overbodige en best wel handige dingen die je écht moet kunnen. Terra Lannoo, 320 blz. € 15,–.

Eigenlijk zeg ik nooit ‘oepsie’. Nooit gedaan. En ik was het ook niet van plan. Maar nu weet ik het niet zeker meer. Want ik heb nu een boek gelezen over honderden situaties waarin ik zomaar ineens oepsie zou kunnen zeggen. Neem nu het reiki- moment. Stel: iemand wil dat ik reiki met hem of haar doe, of hoe zeg je dat. Maar ik weet helemaal niet hoe dat moet. Oepsie! Dit is zo’n situatie waarin je het grote en brede, ruim anderhalf kilo wegende boek Zó doe je dat bij je moet hebben, met ‘vijfhonderd onmisbare, overbodige en best wel handige dingen die je écht moet kunnen’. Even snel in het register zoeken onder de R van Reiki, en dan doorbladeren naar tip 351: ‘Reiki toepassen’. Stap 1: ‘schakel je bewuste ik even uit.’ Stap 2: ‘richt je op het universum.’ Stap 3: ‘teken het juiste symbool.’ En daarmee is het belangrijkste werk al gedaan. Nu nog naast de persoon zitten die reiki wil. Volgende stap: ‘scan het chakra op behoeften.’ Dan even alle kwetsbare plekken van de reikivrager nalopen en tot slot, stap 10: ‘ontspan en bespreek het resultaat.’

Zo makkelijk is het allemaal in Zó doe je dat. Er staan plaatjes bij. Stel: u loopt op straat en moet ineens bevallen. Oepsie! Blader snel naar hoofdstuk 344: ‘In een taxi bevallen.’ De eerste tip is meteen nuttig: houd een taxi aan. Zeven plaatjes verder (het kind is dan al geboren en op de achterbank aangelegd) luidt de slottip: ‘haast je naar het ziekenhuis.’ Veel dingen blijken vlotter te kunnen verlopen dan altijd gedacht. Ik noem ‘carnaval vieren in Rio’, ‘een vogelspin roosteren’ en ‘je wenkbrauwen met draad epileren’ – dingen die je inderdaad écht moet kunnen.

Wilt u een goed pilsje schenken? Twee tips zijn voldoende. Eén: schenk langzaam. Twee: houd het glas steeds rechter. Wilt u met blote handen een vis vangen? Stap 1: leg uw arm in het water. Stap 2: wriemel met uw vingers. Op het plaatje zien we de vis al nieuwsgierig dichterbij komen en vlot de geopende hand binnenzwemmen. Rest alleen nog stap 3: gooi de vis op het droge. Bent u vergeten hoe u een ei moet bakken? Of hoe u, oepsie, iemand moet reanimeren? Of, ook belangrijk, hoe u als keeper het doel moet verdedigen? ‘Duik en grijp de bal.’

Dit is natuurlijk een onzinnig boek, met zijn onzinnig uitgebreide register (‘schipbreuk, zie: varen’) en zijn onzinnig nuttige overlevingstips (‘een panteraanval voorkomen’), allemaal uit het Engelse origineel overgenomen. U vindt hier dus geen tips voor klunen, kaasdragen, krentenwegen of zelf een polder aanleggen. En toch is het een vrolijk stemmend boek – door de grappige details en de aandoenlijke tekeningetjes. Drinken uit een laars? Daar is vooral een Lederhose voor nodig. En dan volgt later nog een tip over hoe je van de hik afkomt.

Honderden overbodige aanbevelingen, maar de mooie tekeningen, heldere typografie, moderne kleurtjes en oogstrelende bladspiegel zorgen ervoor dat je toch steeds blijft bladeren. Deze praktische gids maakt vooral duidelijk hoe je dat doet: van een onzinnig boek een begerenswaardig boek maken. Zó doe je dat.

Derek Fagerstrom, Lauren Smith & The Show Me Team: Zó doe je dat. 500 onmisbare, overbodige en best wel handige dingen die je écht moet kunnen. Terra Lannoo, 320 blz. € 15,–.