Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Overige films

* Bean (Mel Smith, 1997, Engeland). Speelfilmdebuut van Rowan Atkinsons kinderlijk wrede creatie Mr. Bean wordt ontsierd door onelegant plot over Londense museumsuppoost die in Amerika wordt aangezien voor een briljant kunsthistoricus. Maar de fans smullen. SBS6, 18.50-20.3u.

* Charlie and the Chocolate Factory (Tim Burton, 2005, VS/Engeland). Moderne verfilming van klassieker van Dahl is visueel feestje. Grootste troef is Johnny Depp als fabrikant Willie Wonka (in de verfilming uit 1971 was dat Gene Wilder), een personage voor wie geen ander woord past dan freak. Ook met Helena Bonham Carter. SBS6, 20.30-22.45u.

The Talented Mr. Ripley (Anthony Minghella, 1999, VS). Fraai aangeklede verfilming van Patricia Highsmiths roman uit 1956. Matt Damon neemt in Italië de identiteit aan van een rijkeluiszoon. Highsmiths subtiele subthema’s worden breed uitgemeten. Ook met België 1, 23.20-1.35u.

Sa som i himmelen / As It Is in Heaven (Kay Pollak, 2004, Zwe). Verantwoorde kitsch uit Zweden. Over een dirigent die gekweld leiding geeft aan een amateurkoor van brave dorpsbewoners en onbegrijpelijk lang aarzelt om gelukkig te worden met de beeldschone Lena, wier stem tot in de hemel reikt. Ned.2, 23.25-1.00u.