Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Beeldende kunst

Lien Heyting

Matthias Weischer: ‘Pfeife’ (2007)
Matthias Weischer: ‘Pfeife’ (2007)

Matthias Weischer, GEM, Den Haag. In zijn schilderijen van onttakelde interieurs geeft Matthias Weischer (34) een ontluisterend beeld van ons recente verleden.

The Vincent Award, Stedelijk Museum, Amsterdam. Vier genomineerden onder wie Francis Alÿs. In zijn film El Gringo en installatie Camguns worden camera’s wapens.

Harmen Brethouwer, Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam. Op kegels en vierkanten laat Brethouwer op weergaloze wijze zijn beeldende fantasieën los.

Paul Citroen, Museum de Fundatie, Zwolle. Citroen had een problematische verhouding tot de twintigste-eeuwse kunststromingen, zo laat deze expositie zien. Zijn werk toont een wonderlijke ontwikkeling. T/m 11 januari.

Jackson Pollock et le chamanisme, Pinacothèque de Paris. Expositie over de invloed van de kunst van Noord-Amerikaanse Indianen op Pollock. T/m 15 februari.

Recensenten van deze krant onthullen dezer dagen hun favorieten van 2008. Vandaag beeldende kunst en musical