Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

De beste gadgets van het jaar

Wat waren de beste gadgets van 2008? Het Hebben-team van NRC stelt z’n eigen verlanglijstje samen. Beste netbook: Samsung NC10 netbook Beste webdevice: Apple iPhone 3G / iPod Touch Beste smartphone: Nokia N96 Beste navigatieapparaat: TomTom Go 930 Het is lijstjestijd. Met de Top 2000 op de achtergrond telt het Hebben-team de digitale zegeningen van

Wat waren de beste gadgets van 2008? Het Hebben-team van NRC stelt z’n eigen verlanglijstje samen.

  • Beste netbook: Samsung NC10 netbook
  • Beste webdevice: Apple iPhone 3G / iPod Touch
  • Beste smartphone: Nokia N96
  • Beste navigatieapparaat: TomTom Go 930

Het is lijstjestijd. Met de Top 2000 op de achtergrond telt het Hebben-team de digitale zegeningen van 2008. Het criterium is eenvoudig: welk apparaat zou je zelf kopen?

Netbook: Samsung NC10

Netbooks zorgden voor een ware less is more-revolutie in computerland. In plaats van logge desktopvervangers regende het in 2008 kekke machientjes met 9 en 10 inch schermen, amper een kilo zwaar. Zo bleven de pc-verkopen een beetje op peil en kon Microsoft de houdbaarheidsdatum van Windows XP nog een tijdje verlengen.

In het voorjaar trok Asus, aanjager van de netbookrage met de EEE PC, al volle zalen op de Duitse computerbeurs Cebit. Maar de concurrentie bleek in staat tot interessante verbeteringen. Zoals de Samsung NC10, die vooral aantrekkelijk is vanwege zijn batterijduur (tot 8 uur in het zuinigste standje, dankzij de 6-cel batterij).

Verwacht geen snelheidsmonster, maar mailen, internetten, tekstverwerking en nu en dan een filmpje kijken met VLC gaat op de NC10 probleemloos. Urenlang, en dankzij het kleine schermpje ook in krappe vliegtuigstoelen.

De NC10 wordt standaard geleverd met 1 GB geheugen en Windows XP. Upgraden naar 2 GB kost een paar tientjes en is zo gepiept. Voor de Mac-liefhebbers: met een beetje moeite kun je ook OS X op de NC10 installeren.Maar de prettigste eigenschap van de Samsung NC10 is zijn prijs: voor minder dan 400 euro heb je een superlicht notebook waarmee het gros van je werk te doen is.

Webdevice: Apple iPhone 3G / iPod Touch

Nee, de iPhone is niet de beste smartphone van 2008. Daarvoor heeft het apparaat te veel beperkingen (slechte camera, niet te gebruiken als modem, beperkte batterij, geen video-opnames en gebrek aan navigatiesoftware). Maar als web- en mailapparaat en mobiele computer is de iPhone (en de iPod Touch) onovertroffen. Dat is voornamelijk te danken aan de vrachtladingen applicaties die er voor de mobiele versie van OS X gemaakt zijn.

iPod Touch

iPod TouchiPod Touch

Simpele dingen als teletekst, buienradar, treintijden, tv-gidsen en de online krant in je binnenzak maken het leven eenvoudiger. Zeker als ze zo simpel te installeren zijn als via de App Store. Programmeurs kunnen er geld mee verdienen: een handige jongen uit India verdiende met een simpel spelletje voor de iPhone al honderdduizenden dollars. Of denk aan de rasprogrammeur die de applicatie iFart online zette en binnen een dag ruim 9.000 dollar verdiende met scheetgeluiden. Alle applicaties werken ook op de iPod Touch, die je zou kunnen beschouwen als een iPhone zonder belgedeelte. Maar via VoIP is ook dat te verhelpen.

De iPhone is een van de weinige touchscreen toestellen die ook echt makkelijk te bedienen zijn. De meeste touchscreen smartphones met Windows Mobile vielen tot nu toe behoorlijk tegen bij de trefzekerheid van het iPhone-scherm en z’n multitouch besturing. De enige die qua gebruikersgemak in de buurt komt is RIM’s BlackBerry Storm, met z’n clickscherm. De Storm is in z’n bediening minder sleek & sexy dan Apple’s iPhone.

Smartphone: Nokia N96

Nokia N96

Nokia N96Nokia N96

De beste Nokia smartphone moet nog komen: dat is de N97 met aanraakscherm, die op de valreep werd aangekondigd als concurrent voor de iPhone.  Maar de N96 is een goed alternatief. Dit toestel is in feite een N95 met afgeronde hoeken, tv-ontvanger en 16 GB flashgeheugen. Alle goede eigenschappen zijn bewaard gebleven: een multimediacomputer met een uitstekende (video-)camera, goed geluid en een herkenbare bediening. Er zijn voor Symbian S60 veel nuttige applicaties geschreven, zodat je de functionaliteit van de N-reeks kunt uitbreiden.

Daarnaast biedt de DVB-H ontvanger van de N96 uitstekende tv-kwaliteit en kun je ‘m zelfs gebruiken als een digitale videorecorder, compleet met elektronische programmagids. Het voordeel ten opzichte van dat andere DVB-H toestel dat KPN verkoopt: er is geen uitschuifbare antenne nodig. Maar het nadeel is dat je voor DVB-H televisie wel vast zit aan een KPN-abonnement.

De N96 is verder niet te vergelijken met de smartphones die via aanraakschermen bediend worden: dit toestel werkt nog ouderwets met knoppen en toetsen. Dat heeft als voordeel dat je redelijk blindelings kunt bellen en sms’en. Voor meer gecompliceerde taken als internetten (in- en uitzoomen) of het typen van lange mails werkt het wat omslachtig.

Navigeren: TomTom Go 930 HD

Eigenlijk had de Garmin Nüviphone de ultieme crossover tussen navigatieapparaat en mobiele telefoon moeten zijn. Maar helaas: Garmin heeft de productie naar 2009 verschoven. Blijkbaar is het toch niet zo eenvoudig om in één keer een vervanger voor de iPhone en de TomTom te ontwikkelen.

TomTom Go 930 HD

TomTom Go 930 HDTomTom Go 930 HD

Het huidige topmodel TomTom is de Go 940, met z’n ingebouwde LIVE-diensten. Maar aangezien 499 euro (adviesprijs) best veel is, lijkt de TomTom Go 930 HD een aantrekkelijker aanbod. Deze navigatiegadget was het topmodel van het voorjaar en ligt nu her en der voor 330 euro in de winkel. De 930 heeft ook IQ routes, HD Traffic (zes maanden gratis) en kaarten voor Europa, Canada en de VS.

De 940 biedt behalve dat ook Google’s Local Search en actuele brandstofprijzen, maar slechts drie maanden gratis HD Traffic. HD Traffic is alleen bruikbaar in het land waar je de TomTom gekocht hebt. Met een losse TMC-ontvanger (70 euro) is alsnog gratis standaard file-informatie op de TomTom  te verkrijgen.

Windows 7

Windows 7

Windows 7 Windows 7

Tenslotte een geruststelling voor iedereen die wat huiverig is geworden voor Microsoft sinds Vista op de markt kwam. In 2008 verscheen de eerste bêtaversie van de opvolger, Windows 7. Het besturingssysteem is via slinkse wegen al te vinden en wie het installeert zal merken dat Windows 7 probeemloos draait. Minder popups met veiligheidswaarschuwingen en een stuk lichter dan Vista.  Een basisversie van Windows 7 Ultimate neemt maar 7,5 GB in beslag. Afgezien van wat kleine aanpassingen is er weinig verschil te zien met Vista. Oh ja, de taakbalk krijgt wat trekjes van de dock die Mac OS X heeft. Iconen en de mogelijkheid om applicaties daar ‘vast te pinnen’.

Waarschijnlijk zal Apple eerder een nieuw besturingssysteem uitbrengen: Snow Leopard staat op de rol voor 2009, en meer daarover wordt verwacht op de (laatste) MacWorld van Apple.

Meer lijstjes:

Infosync zet de Blackberry Storm op nummer 1.

De beste mp3-spelers van DAPreview.

Tweakers werkt ondertussen aan het beste notebook, waarvan de uitslag op 31 december bekend wordt gemaakt.