Spartaans en schoon

De rubriek ‘Het Binnenhuis’ gaat over interieurs. Vandaag over het interieur van brandweerkazerne Victor in Amsterdam-Oost.

Een van de slaapkamers in kazerne Victor. De kamer wordt afwisselend door twee brandweerlieden gebruikt Fotografie Theo Baart NRC Binnenhuis
Een van de slaapkamers in kazerne Victor. De kamer wordt afwisselend door twee brandweerlieden gebruikt Fotografie Theo Baart NRC Binnenhuis

Linoleum vloerbedekking, anoniem meubilair, kale wanden, een klamboe tegen de muggen en een eenvoudige ventilator voor de frisse lucht. De slaapkamer van Rinus Kreeft (52), bevelvoerder van de B-ploeg van brandweerkazerne Victor in de Dapperstraat in Amsterdam, maakt een spartaanse indruk.

De andere acht slaapkamers in de kazerne zijn even eenvoudig en anoniem ingericht. Soms hangt aan een wand een poster van Ajax, een enkele keer een ingelijste familiefoto. De reden dat de kamers zo weinig persoonlijk zijn? Brandweerlieden delen hun kamer met een collega van de andere ploeg, zegt Kreeft. Als de bevelvoerder na een rustdag aan een nieuwe vierentwintiguursdienst begint, keert hij het matras van zijn bed: een grote letter B geeft aan dat die kant van het matras voor hem is. Op de andere zijde slaapt de bevelvoerder van de A-ploeg.

Kazerne Victor is een van de twintig kazernes in de regio Amsterdam-Amstelland. Volgens de website van de brandweer is Victor een „drukke kazerne met veel gedenkwaardige branden”, waarbij die in de Muiderkerk in 1989 en het oude Ajax-stadion in 1996 nog vers in het geheugen liggen.

Op de fitnessruimte en de met een professioneel fornuis uitgeruste keuken na, maakt de kazerne een zeer sobere indruk. Een nieuwe flatscreen-televisie domineert de algemene ruimte. Maar de fauteuils voor het scherm lijken afkomstig van een goedkope meubelhal.

In het vijf etages tellende pand ruikt het naar schoonmaakmiddelen. Rinus Kreeft legt uit hoe dat komt. Na het appèl waarmee de vierentwintiguursdienst om acht uur ’s morgens begint, controleren de acht brandweerlieden onder zijn bevel eerst de ladderwagen en de ‘autospuit’, het blusvoertuig. En daarna begint het schoonmaken van de kazerne: stofzuigen en dweilen, een dagelijks corvee dat ongeveer een uur in beslag neemt.

Na een koffiepauze gaan de brandweerlieden sporten. Een brandweerman moet fit genoeg zijn, zegt de breedgeschouderde Kreeft, om een gewonde vent van 80 kilo van vier hoog naar beneden te kunnen tillen.

Na de lunch is het tijd voor oefeningen en voor oriënterende bezoeken aan risicovolle objecten in het verzorgingsgebied. Vanaf drie uur ’s middags kan iedereen de tijd in de kazerne naar eigen goeddunken invullen.

Kreeft begint dan aan zijn administratieve taken, anderen gaan computeren, studeren, televisiekijken of koken. Kreeft: „Bij het ochtendoverleg stellen we het menu samen. De jongens van de ladderwagen doen de boodschappen. Wie het winnende menu heeft geopperd, mag het ook klaarmaken.”

De brandweerlieden krijgen een maaltijdvergoeding van 1,80 euro per dag. Lang niet voldoende, zegt Kreeft, want van het avondmaal wordt vaak veel werk gemaakt. „Ik eet hier beter dan thuis”, zegt een collega die meeluistert.

Gemiddeld een keer of drie per dag gaat het alarm en moet er worden uitgerukt. Brand is voor betrokkenen een ramp maar voor brandweerlieden „een feestje”, zegt Kreeft. „Met bonkie (de stormram) deuren intrappen en laten zien waar we goed in zijn. Blussen is ons vak.”

De brandweerlieden vormen een hecht team, zegt Kreeft. Ook buiten werktijd zien de negen mannen (alleen in de A-ploeg zit één vrouw) elkaar regelmatig. Bijvoorbeeld om gezamenlijk een dag te gaan paintballen, mountainbiken of snowboarden. Kreeft: „Je moet, soms met je leven, op elkaar kunnen bouwen. Een team met één vuile boon ertussen, dat werkt niet. Iedereen is verantwoordelijk, niemand kan zich verbergen.”

Bij de teambuilding speelt ook de kazerne een rol, zegt de bevelvoerder. „Vooral de keuken is bijzonder. Bij het koken worden vaak intieme gesprekken gevoerd. Tussen de pannen zijn al heel wat vriendschappen geboren.”

Meer foto’s van brandweerkazerne Victor op www.nrc.nl/binnenhuis. Wilt u ook met uw interieur in deze rubriek? Stuur een foto naar binnenhuis@nrc.nl