Prins en loterij doneren aan Bill Clinton

Prins Johan Friso, de Nationale Postcode Loterij en oud-Formule 1-coureur Michael Schumacher horen tot de donateurs van de William J. Clinton Foundation. De charitatieve stichting van de oud-president van de Verenigde Staten heeft gisteren een lijst met meer dan 200.000 donateurs gepubliceerd op haar website. Dat gebeurde onder druk van de aanstaande Amerikaanse president Barack Obama, die Hillary Clinton als minister van Buitenlandse Zaken wil aanstellen in zijn kabinet. Obama wil belangenverstrengeling voorkomen tussen zijn minister en het charitatieve werk van haar echtgenoot.

Op de lijst van donateurs staan verschillende regeringen en koninkrijken, ook uit de olierijke Golfregio. Zo stortte Saoedi-Arabië een bedrag tussen de 10 en 25 miljoen dollar. Ook de regeringen van Brunei, Noorwegen en Jamaica doneerden. Daarnaast zijn er giften van zakenlieden, soms van twijfelachtig allooi, en goededoelenorganisaties. In de lijst worden geen exacte bedragen genoemd, maar wel een orde van grootte. Johan Friso doneerde tussen de 100.000 en 250.000 dollar. De Postcode Loterij laat weten sinds 2005 elk jaar 1,5 miljoen euro over te maken. Volgens de Stichting „opent een persoon als Bill Clinton deuren en mogelijkheden die een effectievere armoedebestrijding mogelijk maken”.

Wanneer het geld is gestort, staat niet op de lijst. Prins Johan Friso maakt sinds zijn huwelijk met Mabel Wisse Smit in 2004 geen deel meer uit van het Koninklijk Huis. Leden daarvan mogen geen politiek bedrijven. De Rijksvoorlichtingsdienst noemt de storting „een privézaak”.

De stichting van Clinton werd in 1997 opgericht en financiert projecten om ziekte, armoede en klimaatverandering tegen te gaan.

De website van de stichting was door de vele bezoekers vandaag moeilijk bereikbaar, maar verscheidene Amerikaanse media hebben van de lijst een databank aangelegd die via hun internetsites te raadplegen is.

Bekijk lijst via nrc.nl/binnenland