Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Verkiezingen

Schuwe Kennedy treedt toch naar voren

Caroline Kennedy leefde lang buiten de publiciteit. Tot ze zich als dochter van JFK achter Obama schaarde. Nu wil ze de Senaat in.

Caroline Kennedy (Foto AP) ** FILE ** In this March 7, 2005, file photo, Caroline Kennedy, sits in front of an image of her late father President John F. Kennedy at the John F. Kennedy Presidential Library and Museum in Boston. Caroline Kennedy has told New York Gov. David Paterson she wants to be the state's next U.S. Senator, becoming the highest-profile name to actively lobby for the seat being vacated by Hillary Rodham Clinton. (AP Photo/Chitose Suzuki, File)
Caroline Kennedy (Foto AP) ** FILE ** In this March 7, 2005, file photo, Caroline Kennedy, sits in front of an image of her late father President John F. Kennedy at the John F. Kennedy Presidential Library and Museum in Boston. Caroline Kennedy has told New York Gov. David Paterson she wants to be the state's next U.S. Senator, becoming the highest-profile name to actively lobby for the seat being vacated by Hillary Rodham Clinton. (AP Photo/Chitose Suzuki, File) Associated Press

Caroline Kennedy (51), dochter van de vermoorde president John F. Kennedy, wil senator voor New York worden. Kennedy belde gisteren een groot aantal invloedrijke New Yorkers om ze op de hoogte te stellen van haar kandidatuur – waarna het nieuws prompt uitlekte.

Verwacht wordt dat Kennedy de baan niet kan ontgaan als ze haar kandidatuur formeel doorzet. Ze zou de zetel van Hillary Clinton bezetten, die door de aankomende president Barack Obama is voorgedragen als zijn minister van Buitenlandse Zaken.

Omdat Clinton tussentijds vertrekt bepaalt de gouverneur van New York, David Patterson, wie de senaatszetel tot 2010 mag bezetten. Dat jaar bepaalt de kiezer wie de staat in de Senaat vertegenwoordigt.

Kennedy heeft tot nu toe vrijwel buiten de publiciteit geleefd. Zij is jurist en trok de laatste jaren de aandacht met een grote geldinzameling voor het openbaar onderwijs in New York. Dit voorjaar sprak ze steun uit aan de kandidatuur van Obama, waarmee ze de goede band van haar familie met de Clintons onder druk zette. Ze schreef dat Obama het meest in de buurt komt van het beeld dat ze van het presidentschap van haar vader heeft, die werd vermoord toen ze zes jaar oud was.

Kennedy staat bekend om haar goede verstandhouding met haar oom en senator Ted Kennedy, die sinds de moord op Robert Kennedy (in 1968) de politieke peetvader van de Kennedy’s is. Caroline voerde campagne met Obama, en ontwikkelde een vertrouwensband met de nieuwe president: ze werd later opgenomen in het team dat hem hielp bij de selectie van zijn vicepresidentskandidaat.

Kennedy’s kandidatuur brengt twee zekerheden aan het wankelen. Na de verkiezing van Obama leek het in de VS even gedaan met de rol van de dynastieën in de politiek. Sinds 1980, toen George H.W. Bush vicepresident onder Ronald Reagan werd, woonde een lid van de familie Bush of Clinton in het Witte Huis. Door Hillary Clintons nederlaag tegen Obama kwam daaraan een einde. Ook de rol van de Kennedy’s, die sinds 1953 onafgebroken een zetel in de Senaat bezetten, leek nagenoeg uitgespeeld. Ted Kennedy (76), senator sinds 1962, is ongeneeslijk ziek. Maar als zijn nicht de vacature van Clinton bezet, blijft de Kennedy-dynastie in de Senaat intact.

Door de voordracht van Hillary Clinton voor het ministerschap leek haar relatie met Obama hersteld, maar Kennedy’s kandidatuur kan dat doorkruisen. Naaste relaties van de Clintons voerden de laatste weken campagne tegen Kennedy: zij zou de expertise en ervaring missen om Hillary op te volgen. De Clintons brachten namen van diverse ‘eigen’ kandidaten voor de vacature in omloop.

Het feit dat Kennedy deze tegenacties trotseert wordt wel uitgelegd als een tik op de vingers van Obama voor de Clintons. De komst van Kennedy naar de Senaat zou voor hem een erg gunstige ontwikkeling zijn. De ruil van Clinton, een potentiële tegenspeler, voor Kennedy, een vertrouweling, betekent dat Obama zijn positie in de Senaat aanzienlijk zou versterken.