Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Entertainment

Goedemondt stapelt grap op grap op grap

Cabaret Dedication, door Ronald Goedemondt. Tournee t/m 11/6. Inl. www.hekwerk.nl ****
Cabaret Dedication, door Ronald Goedemondt. Tournee t/m 11/6. Inl. www.hekwerk.nl ****

Cabaret

Dedication, door Ronald Goedemondt.

Tournee t/m 11/6. Inl. www.hekwerk.nl

****

Ronald Goedemondt begint te vertellen dat hij tegenwoordig wat assertiever in het leven staat en eindigt anderhalf uur later heel ergens anders. Via de voordelen van sandwichspread, het verschil tussen een hagedis en een Franse hagedis, de vraag waarom draaiorgels geen aansluiting voor een koptelefoon hebben en het probleem dat zuignappen altijd weer loslaten zonder dat dat op de verpakking staat vermeld. Om maar een paar voorbeelden te noemen.

Voor zijn vorige programma Ze bestaan echt, dat zijn tweede was, ontving Goedemondt dit najaar de Neerlands Hoop, de prijs voor veelbelovend cabarettalent. En nu, in zijn nieuwe voorstelling Dedication, maakt hij dat juryoordeel meer dan waar. Door zijn grillige fantasie is zijn optreden een aaneenschakeling van onverwachte wendingen, dwaze observaties en combinaties van onderwerpen die normaal gesproken niets met elkaar te maken hebben.

Hij stapelt grap op grap op grap, en strooit met zinnetjes waarmee pas bij nader inzien iets raars aan de hand is: „Het is niet voor niks dat beschaving een Nederlands woord is.” En door de hilariteit die hij teweeg brengt, doet het er niets toe dat er ook weleens een minder geslaagde kwinkslag tussen zit.

Soms is het alsof Goedemondt een parodie op een geëngageerde cabaretier speelt – met dit verschil dat zijn goed gespeelde verontwaardiging niet over de gebruikelijke misstanden gaat, maar over hagedissen en zuignappen. Zo zot is niemand.

Henk van Gelder