Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Weer

Schraal

Er zijn vandaag flinke zonnige perioden, maar het is koud en met een stevige wind vanuit het zuidoosten, is het uiterst schraal. De dagen daarna komt de temperatuur weer in een licht stijgende lijn. Een scala aan lagedrukgebieden ten westen van Nederland resulteert bij ons vandaag in een matige, aan zee krachtige zuid tot zuidoostelijke wind, waarmee koude lucht wordt aangevoerd vanuit Centraal-Europa. Met middagtemperaturen rond 2 graden is het dan ronduit guur. In het noorden van het land is het in eerste instantie nog bewolkt, maar ook daar krijgt de zon, net als elders in het land snel alle ruimte na. Ook vanavond is het nog vrijwel helder, wat betekent dat het vannacht in bijna het hele land gaat vriezen. In het binnenland daalt het kwik naar 3 graden en in Zeeland blijft de temperatuur lokaal net boven nul. Zondag neemt de bewolking vanuit het zuidwesten geleidelijk verder toe, maar schijnt de zon nog nu en dan. De wind neemt af en draait in de loop van de dag naar noordoost. De temperatuur komt iets hoger uit dan vandaag met 3 graden in het noordwesten en 5 graden elders. De dagen daarna is het overwegend grijs. Vooral in het zuidoosten ontstaat lokaal hardnekkige mist. De temperatuur ligt tussen 2 en 6 graden.