Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Zorg

Telegramstijl helpt de afasie-patiënt

rotterdam, 11 dec. Mensen die na een beroerte niet meer goed kunnen praten, kunnen het beste leren praten in telegramstijl. Dat blijkt uit onderzoek bij mensen met zogeheten Broca-afasie, die na hun herseninfarct nog wel woorden kunnen opdiepen, maar er geen zinnen meer mee kunnen maken. Taalpathologe Marina Ruiter leerde die patiënten consequent spreken in ellipsen, korte zinnen zoals `morgen kapper`, of `drie koffie`. Ze gebruikte daarvoor de bestaande Duitse Reduced Syntax Therapie. De patiënten konden dankzij deze aangeleerde spreekstijl sneller en begrijpelijker communiceren. Ruiter promoveerde dinsdag aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Het Nijmeegse revalidatiecentrum Sint Maartenskliniek, waar Ruiter haar onderzoek deed, gaat de therapie aanbieden.