Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

Is het echt slecht om sokken te dragen in bed?

De moeder en oma van Hanke Plagmeijer uit Papekop (tussen Gouda en Woerden) zeiden het al: geen sokken aan in bed als je voeten koud zijn. Nu zegt zij het zelf tegen haar dochter van 16. Maar, vraagt Hanke zich af, is het waar?

Per jaar behandelt neuroloog Jan den Heijer van het Medisch Centrum Leeuwarden zo’n zeshonderd patiënten met slaapproblemen. Degenen die moeilijk in slaap komen, adviseert hij júíst sokken aan te trekken voordat zij onder de dekens kruipen. „Het is absoluut zinvol. Warme voeten bevorderen het in slaap vallen.”

Huidtemperatuur en lichaamstemperatuur zijn belangrijke factoren voor een goede nachtrust. Om goed in te dutten, moet de lichaamstemperatuur laag zijn en de huidtemperatuur hoog. Bij een hoge huidtemperatuur worden de bloedvaten wijder, waardoor de lichaamswarmte via het bloed makkelijker naar de huid snelt. De lichaamstemperatuur gaat hierdoor omlaag waarna je dus sneller slaapt.

Eus van Someren, hoofd van de afdeling Slaap en Cognitie van het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen in Amsterdam, onderzocht wat er gebeurt bij een verhoging van de huidtemperatuur. Gedurende delen van de nachten werd de huid 0,4 graad verwarmd. Deze geringe verandering bleek grote consequenties te hebben: deelnemers sliepen dieper en werden minder vaak wakker. Van Someren ziet dan ook het probleem niet van sokken in bed. „Maar zodra je het bloedheet krijgt, trek ze dan uit.”

Roy Raymann, slaapexpert bij Philips Research en secretaris van de Nederlandse vereniging voor Slaap-Waak Onderzoek, onderzocht wat het effect is van het dragen van bedsokken op het in slaap raken. „Mensen vallen eerder in slaap als de voeten warm worden door het dragen van de sokken.” Ook een Zwitsers onderzoek, uit 1999, toont aan dat mensen met warme voeten sneller in slaap vallen.

Raymann adviseert mensen die last hebben van ‘zeer koude voeten’ deze eerst op te warmen, bijvoorbeeld met een kruik of een elektrische deken: „De echte ijsklompen profiteren niet van het dragen van sokken omdat de kou wordt geïsoleerd. In dat geval moet je de voeten echt verwarmen”. Hij weet niet waar het ‘fabeltje’ van de verboden sokken vandaan komt. Wel kent hij een andere grootmoederswijsheid: „Dat je niet kan slapen bij koude voeten”.