Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Tumultueus begin voor ?transparante club?

Hebben de Marokkanen in Nederland een adviesraad nodig? En is die raad representatief? Op de eerste bijeenkomst in Nederland bleef duidelijkheid nog uit.

Leden van de Raad van de Marokkaanse gemeenschap in het buitenland, gisteravond in de Jaarbeurs in Utrecht. Journalisten werd verzocht de zaal te verlaten. Foto Evelyne Jacq Europa, Nederland,Utrecht, 02-12-2008 Beatrix gebouw. presentatie en bijeenkomst voor Marokkaanse Nederlanders van de de Raad van de Marokkaanse gemeenschap in het buitenland (Conseil de la Communauté Marocaine à l'Étranger) CCME opgericht door de Marokkaanse koning, Hassan II. De aanwezig uitgenodigde pers wordt verzocht de zaal te verlaten. Foto: Evelyne Jacq
Leden van de Raad van de Marokkaanse gemeenschap in het buitenland, gisteravond in de Jaarbeurs in Utrecht. Journalisten werd verzocht de zaal te verlaten. Foto Evelyne Jacq Europa, Nederland,Utrecht, 02-12-2008 Beatrix gebouw. presentatie en bijeenkomst voor Marokkaanse Nederlanders van de de Raad van de Marokkaanse gemeenschap in het buitenland (Conseil de la Communauté Marocaine à l'Étranger) CCME opgericht door de Marokkaanse koning, Hassan II. De aanwezig uitgenodigde pers wordt verzocht de zaal te verlaten. Foto: Evelyne Jacq Jacq, Evelyne

De vergadering van de Raad van de Marokkaanse Gemeenschap in het Buitenland is nog maar een half uur bezig, of de eerste Nederlandse Marokkanen zijn al vertrokken.

„Dit zegt toch genoeg”, roept een jonge vrouw, terwijl ze de roltrap van de Utrechtse Jaarbeurs afdaalt. Even daarvoor heeft voorzitter Driss El-Yazami de pers dringend verzocht de zaal te verlaten. De journalisten hebben geprotesteerd: de Nederlandse leden van de adviesraad hadden gezegd dat ze wél welkom waren. Maar niet alleen de journalisten zijn boos. In het kielzog van de pers verlaat een tiental Marokkaanse Nederlanders in protest de zaal.

„Hier word ik emotioneel van”, zegt Abdelkader Azahaf. De beleidsmedewerker uit Den Haag ijsbeert door de gang. Dan besluit hij toch maar weer naar binnen te gaan.

„Een organisatorische fout”, zegt de Leidse promovenda Nadia Bouras, één van de vier Nederlandse leden van de raad. Dat de pers niet aanwezig mag zijn, wil niet zeggen dat de raad iets te verbergen heeft. „We zijn een transparante club.”

De afgelopen weken is een scherp debat gevoerd over de Conseil de la Communauté Marocaine á l’Etranger (CCME). In een open brief aan de Volkskrant verklaarde een aantal Marokkaanse Nederlanders niet gediend te zijn van enig contact met de Marokkaanse overheid. Said Bouddouft, oud-voorzitter van het Samenwerkingsverband van Marokkanen in Nederland (SMN) zei tegen deze krant dat hij de raad ziet als een verlengstuk van de ‘lange arm’ van Rabat. Ook de huidige voorzitter van SMN, Farid Azarkan, liet weten niet veel te zien in de adviesraad.

Maar ook bij degenen die vanavond wel zijn komen opdagen in Utrecht, zijn er veel vragen. Want wat is precies de bedoeling? Hoe is de selectie van de Nederlandse leden precies tot stand gekomen? In welke taal wordt er zometeen eigenlijk gecommuniceerd? Veel van de aanwezige Nederlandse Marokkanen zijn Berber en beheersen het Arabisch niet goed. „Ik hoop dat ze voor tolken hebben gezorgd”, zegt een aanwezige.

Driss El-Boujoufi, voorzitter van het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) is „kritisch”, maar ook „nieuwsgierig”. Dat er kritiek is, kan hij begrijpen. „Ik wil ook geen bemoeienis van de Marokkaanse overheid. Maar je kunt ook gebruik maken van positieve dingen, zonder dat van bemoeienis sprake hoeft te zijn.”

Dan begint de vergadering. Voorzitter Driss El-Yazami neemt vanachter de tafel het woord. El-Yazami legt kort uit waarom de adviesraad is opgericht. Ofschoon deze Marokkanen in Europa in hoog tempo integreren, blijft er een „sterke band’’ met het moederland bestaan. De adviesraad, zegt El-Yazami, moet de koning adviseren hoe Marokko het beste kan inspelen op de behoeften van deze migranten.

Dat is het openbare gedeelte van de bijeenkomst. Als de pers de zaal verlaten heeft, vertelt Abdelkader Azahaf de volgend dag, zal voorzitter El-Yazami verzuchten dat er alleen in Nederland zoveel kritiek is op de raad. Tijdens de vergadering was er opnieuw veel commentaar, aldus Azahaf. „Mensen wilden weten wie de vier Nederlandse leden eigenlijk vertegenwoordigden.” Sommige aanwezigen bleken het nut van de raad in twijfel te trekken. Azahaf: „Er werd gezegd: we hebben helemaal geen adviesraad nodig. We moeten ons zelf hier beter organiseren.”

Volgens Azahaf bleef voorzitter El-Yazami rustig. De huidige samenstelling van de raad is tijdelijk: de komende drie jaar zal worden gewerkt aan een nieuwe structuur. En de oproep van El-Yazami om gezamenlijk te werken aan een modern en democratisch Marokko, sprak aan.

CMO-voorzitter Driss El-Boujoufi is de volgende dag „nog steeds” kritisch, maar wil de adviesraad niet zomaar afwijzen. „We hebben hier een aantal serieuze problemen. Om die op te lossen, kan ik iedere steun gebruiken. Het maakt voor mij niet uit waar die vandaan komt.”