Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Beurs zakt in na cijfers recessie VS

Beurskoersen zijn wereldwijd hard gedaald in reactie op het bericht dat de Verenigde Staten al een jaar in een recessie verkeren. De Dow-Jonesindex daalde gisteren 7,7 procent, de AEX-index 6,8 procent. Ook elders in Europa en in Azië verloren beurzen meer dan 5 procent. Vanmorgen lieten de Europese beurzen een licht herstel zien.

Het onafhankelijke Amerikaanse Nationale Bureau van Economisch Onderzoek (NBER), waar de prominentste economen van Amerika bij zijn aangesloten, meldde gisteren dat na Japan, Duitsland en de eurozone nu ook de grootste economie ter wereld in een recessie beland is. Het NBER definieert een recessie als een belangrijke afname in economische activiteit gedurende een aantal maanden – in tegenstelling tot de gangbare methode waarin een recessie wordt vastgesteld als de omvang van de economie twee kwartalen op rij krimpt. Tot het derde kwartaal van dit jaar was daarvan in de VS geen sprake. Daardoor kwam de vaststelling van gisteren voor velen als een verrassing.

Steeds meer Amerikaanse steden en staten voelen de druk van de krimpende economie. Gouverneur Arnold Schwarzenegger van Californië, ’s werelds achtste economie, heeft gisteren een ‘fiscale noodtoestand’ voor zijn staat afgekondigd. Binnen drie maanden kan het geld van zijn staat op zijn.

Volgens de definitie van het NBER begon de recessie in de Verenigde Staten al in december 2007. De economische krimp, veroorzaakt door de malaise op de huizenmarkt en de daaropvolgende kredietcrisis, is de eerste sinds zes jaar geleden de internetzeepbel uiteenspatte. Het NBER kijkt behalve naar economische krimp ook naar werkgelegenheid en bedrijfsresultaten.

Vervolg Recessie: pagina 11

Ontslagen VS naar 1 mln

Vervolg Recessie van pagina 1

Sinds begin dit jaar zijn ruim een miljoen Amerikanen ontslagen. Analisten verwachten dat vrijdag bekend wordt dat daar vorige maand nog eens 300.000 mensen bij kwamen. De implosie op de huizenmarkt houdt daarnaast aan. De gemiddelde huizenprijs is het afgelopen jaar met meer dan een vijfde gedaald.

President George Bush reageerde gisteren in een televisie-interview op de economische neergang. „Natuurlijk betreur ik dat dit gebeurt”, zei hij, „en het is vanzelfsprekend dat ik het afschuwelijk vind dat mensen hun baan kwijtraken, en zich zorgen maken over hun pensioen.” Minister van Financiën Hank Paulson zei in een reactie vast dat de economische achteruitgang „aanzienlijk” is, maar beheersbaar.

Centralebankier Ben Bernanke noemde een nieuwe verlaging van de rente „waarschijnlijk”, maar waarschuwde ervoor dat zo’n maatregel beperkte invloed zal hebben op de economie.