Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Weer

Zweedse boot bereikt India als eerste in de Ocean Race

De Zweedse boot Ericsson 4 heeft ook de tweede etappe van de Volvo Ocean Race gewonnen.

Gisterochtend finishte de boot van de Braziliaanse schipper Torben Grael, ruim twee weken na het vertrek uit Kaapstad, in de Indiase havenstad Cochin. De blauwe boot van het Spaanse Telefonica van schipper Bouwe Bekking werd tweede in de etappe over 4.450 zeemijl (8.240 kilometer). Ericsson 3 finishte als derde.

„Deze race is nog niet klaar”, zei Bekking na aankomst, verwijzend naar de tweede achtereenvolgende overwinning van Ericsson 4. „Het gat tussen ons en Ericsson wordt steeds kleiner. We zullen alleen maar beter worden. Wij kunnen deze race absoluut winnen.”

Dan zal Bekking geschiedenis moeten schrijven, want nog nooit in de 36 jarige historie van de oceaanrace gaf de winnaar van de eerste twee etappes de eerste plaats in het eindklassement uit handen.

De Nederlandse boot van Team Delta Lloyd werd later vanmiddag aan de finish verwacht. Het jacht van de nieuwe Spaanse schipper Robert Bérmudez kroop de afgelopen dagen in de windstille wateren onder de Indiase kust zij aan zij naast Il Mostro van het Amerikaanse Puma Ocean Racing naar de streep. Rond het middaguur hadden beide boten nog 18 zeemijlen (33 kilometer) te gaan.

Vast staat wel dat de Russische boot Kosatka als laatste zal eindigen. De boot van zakenman Oleg Zjerebtsov, die zelf meevaart, liep de afgelopen dagen een enorme achterstand op. De Nederlandse navigator Wouter Verbraak en de Oostenrijkse schipper Andreas Hanakamp besloten een gok te nemen op zoek naar meer wind, maar de ‘omweg’ die ze daarbij maakten pakte slecht uit.

De boot had vanmiddag nog 455 zeemijl voor de boeg, naar verwachting bijna drie dagen. Hanakamp zag voor het weekeinde hoe „de moeder aller windstiltes” zich recht voor zijn boot ontwikkelde. „Het goede nieuws is dat de zeilfans de race een paar dagen langer kunnen volgen”, laat de Oostenrijker cynisch weten per e-mail.

Kijk voor achtergronden op www.nrc.nl/oceanrace