Waarom moeten vrouwen vaker plassen dan mannen?

Tijdens een acht uur durende autorit van Bazel naar Nederland, bespraken Marcia Knarren uit Den Bosch en haar vriend dat vrouwen vaker van het toilet gebruik maken dan mannen. Waarom is dat zo?

„Eigenlijk zouden de verschillende geslachten even vaak moeten urineren, want hun blaas heeft hetzelfde volume en ook de urineproductie is gelijk”, zegt John Heesakkers, uroloog aan het UMC St Radboud in Nijmegen. „Maar vrouwen urineren waarschijnlijk toch vaker. Zij hebben namelijk vaker last van prikkelende blaasaandoeningen, waardoor ze vaker moeten plassen.” Dat komt volgens de uroloog, doordat vrouwen een minder goede bescherming van het slijmvlies van de blaas hebben. „Hun plasbuis is korter dan die van de man. Zo dringen bijvoorbeeld irriterende bacteriën makkelijker binnen.”

Volgens Heesakkers heeft 12 procent van de vrouwen last van aandrangsklachten en 15 procent gaat vaker plassen dan acht keer per etmaal. Acht keer of minder wordt als normaal beschouwd. Bij mannen heeft 8 tot 10 procent hier last van.

Vrouwen gaan niet alleen vaker naar het toilet, ze nemen er ook meer tijd voor. De rijen voor de openbare damestoiletten zijn langer dan die voor de heren. Wat doen vrouwen toch allemaal op de wc?

Kletsen en tutten volgens Greetje Timmerman, universitair hoofddocent genderstudies in Groningen. „Mannen gaan naar het toilet om de blaas te legen. Vrouwen gaan ook om in de spiegel te kijken en gezellig de laatste nieuwtjes door te nemen”, zegt Timmerman. Toiletbezoek is voor vrouwen een sociale activiteit.

Al in de oertijd gingen vrouwen samen plassen. Mannen konden de vijand zien aankomen, omdat zij staand urineren. Vrouwen daarentegen moesten in het struikgewas hurken. Dan was het handig dat iemand op de uitkijk stond. „Door zich in een groep te verplaatsen, boden ze elkaar bescherming”, zegt Luc Amkreutz, conservator van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Hij betwijfelt of de vrouwengewoonte uit de prehistorie is blijven hangen. „Ik denk eigenlijk dat vrouwen gewoon lekker willen roddelen op de wc.”