Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

'Emissie goedkoper dan lenen bij Bos'

Nu concurrenten hun kapitaal versterken, kon Van Lanschot niet achterblijven, zegt topman Floris Deckers. „Ik geloof dat de kredietcrisis op zijn einde loopt.”

F. Deckers. (Foto Roel Rozenburg) Den Haag : 26.11.2008 Hoorzitting kredietcrisis met ceo's van banken en verzekeraars. Floris Deckers (Van Lanschot Bankiers). © foto Roel Rozenburg
F. Deckers. (Foto Roel Rozenburg) Den Haag : 26.11.2008 Hoorzitting kredietcrisis met ceo's van banken en verzekeraars. Floris Deckers (Van Lanschot Bankiers). © foto Roel Rozenburg Rozenburg, Roel

En weer bleek een Nederlandse bank extra kapitaal nodig te hebben. Van Lanschot Bankiers, de bank die zich voornamelijk richt op vermogende particulieren, heeft geen last van risicovolle beleggingen, maar wordt wel geraakt door de onrust op de financiële markten. Vanmorgen bleek de bank extra kapitaal te hebben aangetrokken. Een groot verschil met voorgangers als ING en SNS Reaal was er wel. Deze twee gingen langs bij minister Wouter Bos (Financiën). Topman Floris Deckers niet. „Geld aantrekken via Bos was nooit een optie. Ik heb hem zelfs nog nooit ontmoet.”

U kiest voor het uitgeven van aandelen en niet voor een gang naar Wouter Bos. Waarom?

„We wilden het graag op onze eigen manier doen. Bovendien is dit veel goedkoper. Wij geven een vast dividend op de aandelen van 7,5 procent, terwijl je bij Bos 8,5 procent moet betalen. Bovendien kunnen we de aandelen goedkoper terugkopen dan in het scenario van de overheid. Als het duurder was geweest had ik geen verhaal gehad naar mijn aandeelhouders toe, maar omgekeerd ook niet. Het vragen om kapitaal bij Bos is nooit een optie geweest.”

U zei in oktober nog dat Van Lanschot geen extra kapitaal nodig had.

„Wat er gebeurde, is dat een bank als de onze, die altijd vrij hoge kapitaalratio’s heeft gehad, plotseling in het midden kwam te zitten. Er is de laatste tijd heel snel een nieuwe norm voor ratio’s ontwikkeld in de financiële wereld. Dit kwam door de acties van veel banken in Europa die werden genationaliseerd of die extra kapitaal aantrokken. Daarbij werden onze grote concurrenten op het gebied van private banking, ABN Amro en MeesPierson van Fortis, overgenomen door de overheid.”

Voelde u zich hierdoor gedwongen om kapitaal aan te trekken? Was er druk om dit te doen van bijvoorbeeld uw aandeelhouders?

„Er is geen druk geweest van aandeelhouders. Wij hebben uit eigen inzicht gehandeld. We hadden dit plan om op deze wijze geld aan te trekken al eerder gemaakt en nu kregen wij geluiden vanuit particuliere aandeelhouders en institutionele beleggers dat er interesse was voor de aandelen.”

En de klanten? Liepen die over naar een bank waar het kapitaal werd gegarandeerd door de staat?

„We hebben in de eerste negen maanden van dit jaar veel klanten de overstap zien maken naar Van Lanschot. Er is netto nog steeds een instroom van klanten, maar er is sinds begin oktober wel een trendbreuk geweest [op 3 oktober nationaliseerde de Nederlandse overheid Fortis en ABN Amro, red]. Vanaf dat moment zagen we een abrupte stop van de instroom van klanten van de nieuwe staatsbanken. We hadden verwacht dat de klantengroei dit jaar op 10 procent zou uitkomen, maar door de ontwikkelingen van de afgelopen twee á drie maanden gaan we nu uit van een groei van 5 procent op jaarbasis.”

Ziet u enige verbetering in de situatie op de financiële markten?

„Dat is een moeilijke vraag. Ik geloof dat de kredietcrisis op zijn einde loopt. Aan de grote onzekerheid lijkt een einde te komen, alhoewel we moeten afwachten wat de jaarverslagen van de grote universele banken laten zien. Maar er moet niet opeens heel veel slecht nieuws komen. Wat we overhouden als de crisis voorbij is, is een recessie. En een recessie is ook moeilijk voor banken.”

Vooral door de crisis zal uw winst dit jaar uitkomen op 30 miljoen euro. U had in mei al gezegd dat de winst flink lager zou zijn dan de 215 miljoen van 2007, maar dit is wel een hele grote teruggang.

„We konden niet voorzien wat er in september en oktober zou gebeuren. Door de dalende koersen moesten we flink afschrijven op onze beleggingen. Maar we maken nog steeds winst en dat is al heel wat voor een bank in deze tijd.”