Vechten tot de regering óf de PAD weg is

081130_liegevld.jpgOnwerkelijk hoor, om het glimmende Suvarnabhumi vliegveld terug te zien als kampeerplaats voor duizenden in het geel gehulde antiregerings-demonstranten. Ik was er gisteren even, net nadat demonstranten de kleine politiemacht die zich daar had verzameld hadden weggejaagd.

De snelweg naar het vliegveld werd stiller en stiller, tot we bij een checkpoint van de demonstranten van de PAD kwamen. Als journalisten werden we daar hartelijk081130_slapen_op_vliegveld.jpg verwelkomd (de meeste van deze demonstranten zijn bijzonder vriendelijk en welgemanierd) en kregen we een lift naar de vertrekterminal. Daar binnen lagen honderden mensen - veel vijftigplussers, enkele kinderen - op matten tussen de incheckbalies te slapen en te klappen. De meeste zitten buiten, voor de vertrekterminal, waar ook eten wordt verkocht.

Hier en daar lopen ‘bewakers’ rond: duistere types met bivakmutsen, honkbalknuppels of ijzeren staven. Ik neem aan dat dat soort figuren de politie de stuipen op het lijf joegen. Maar de meeste demonstranten zien er vrij vredelievend uit.

De gesprekjes die ik met een paar van hen voerde, verliepen vrij voorspelbaar. De boodschap is: de regering moet weg, we houden van de koning, en we vechten tot we doodgaan. Dat belooft nog wat, voor alle gestrande toeristen.

Zoals mevrouw Kimeng Tularattanapong (56), hiernaast op de foto. Zij komt van de Thaise oostkust, en is er081130_padvrouw.jpg al vanaf de eerste dag van de bezetting. Ze werkt niet, leeft van haar spaargeld, en demonstreerde hiervoor al bij de bezette regeringsgebouwen. Ze begon te huilen toen ze het had over 7 oktober, toen er bij gevechten met de politie twee doden vielen. Maar nu is ze niet meer bang, zegt ze. ,,Ik zal vechten tot de dood, ze zijn zo slecht voor ons.”

Vandaag was ik bij de tegenpartij: de in het rood gehulde aanhangers van de regering. Duizenden van hen kwamen opdagen voor een grote demonstratie. Ook hier veelal dezelfde verhalen: ik ben hier omdat ik tegen de PAD ben, omdat ik de democratie wil beschermen, en omdat ik hou van Thaksin.

081130_udd_man.jpgZoals de meneer hiernaast op de foto, Prakit Na Pompech (67). ,,Ik kom om de democratie te beschermen en ik blijf tot de PAD weg is.” De democratie is in gevaar door het plan van de PAD om 70 procent van het parlement te laten benoemen in plaats van te laten kiezen, zegt hij. ,,We zijn hier omdat we hoorden dat er een coup zou komen. Als dat gebeurt, dan zal ik er met mijn eigen handen tegen vechten.”

Vandaag ging het er vredig aan toe, maar hier in Bangkok wordt gevreesd dat de twee groepen uiteindelijk elkaar de hersens in zullen slaan. Het barst hier nog altijd van de scenario’s. Dinsdag komt er een uitspraak van het constitutioneel hof, die misschien de regerende partij zal verbieden. En als het volgende week vrijdag nog niet over is, kan een toespraak van de koning op zijn verjaardag wellicht uitkomst bieden. Hij is misschien wel de enige waar demonstranten van beide partijen naar luisteren.

    • Elske Schouten