Uitstel postmarkt

Nederland krijgt op 1 januari 2009 nog geen vrije postmarkt. Staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken) schreef gisteren „in een brief aan de Eerste Kamer, dat de omstandigheden de beoogde volledige concurrentie nog niet toelaten. Het is de vijfde keer dat de liberalisering van de post wordt uitgesteld. TNT behoudt hierdoor voorlopig nog het monopolie op de post tot 50 gram.

Heemskerk wil de liberalisering alleen toestaan als Nederlandse bedrijven in Duitsland gelijke kansen krijgen en dat is volgens hem nog niet het geval, hoewel de bewindsman spreekt van „gunstige ontwikkelingen”. Een ander struikelblok is een cao voor alle bezorgers. Sandd en Selekt Mail, de twee concurrenten van TNT, hebben inmiddels een cao afgesloten met de vakbonden, maar Netwerk VSP, een dochterbedrijf van TNT, heeft dat niet gedaan. Heemskerk zegt „op korte termijn” hierover te gaan praten met de werkgevers en de bonden.

Sandd reageert furieus op het uitstel. „Dit is in het voordeel van TNT”, zegt een woordvoerder. „Onze omzet is daalt, want klanten willen zekerheid en die vinden ze bij TNT.” De Tweede Kamer blijft erbij dat de hele postmarkt snel moet worden geliberaliseerd. De Europese Commissie heeft alle lidstaten verplicht in 2011 de post vrij te geven voor concurrentie.