Terreur verdrijft sportploegen uit Azië

De terroristische aanslagen in Mumbai treffen ook de sportwereld. India vreest vooral dat cricketteams het land, net als Pakistan, steeds meer mijden wegens het terugkerende geweld.

De bloedige aanslagen deze week in Mumbai betekenen niet alleen een slag voor de bevolking van de stad, ook de Indiase sportwereld krijgt er een klap van mee. Dat geldt vooral voor het cricket – de sport die op het subcontinent fungeert als „recreatieve zuurstof” voor de massa’s, zoals een columnist het deze week omschreef.

Door de vele zelfmoordaanslagen in Pakistan en de steeds weer oplaaiende burgeroorlog in Sri Lanka hadden de grote cricketnaties buiten Azië al ernstige bedenkingen tegen wedstrijden in de regio, voor het eerst krijgt India te maken met afzeggingen als gevolg van terreur.

December had de cricketmaand van het jaar moeten worden. Maar sinds Mumbai onder vuur ligt vertoont de agenda meer en meer hiaten. Het Engelse cricketelftal, dat eerder deze maand verbleef in het nu aangevallen Taj Mahal Hotel, was gisteren een van de eerste sportteams die India verlieten wegens de aanslagen. Twee duels tegen India werden geschrapt, maar als de veiligheidssituatie het toelaat keren de Engelsen in december terug voor twee geplande testmatches. De eerste daarvan is verplaatst van Mumbai naar Chennai.

De Engelse aanvoerder Kevin Pietersen zei gisteren dat geen enkele speler terugmoet naar India. „We zullen er alles aan doen om terug te keren voor de testmatches, maar als het niet veilig is komen we niet”, zei hij tegen de BBC. „Ik ga niemand dwingen.”

Een grote teleurstelling voor de miljoenen Indiase cricketfans is het uitstellen van de allereerste editie van de Twenty20 Champions League, een nieuw internationaal crickettoernooi voor de kampioenen van Australië, Pakistan, Zuid-Afrika, Engeland en India. Dat evenement zou volgende week in Mumbai beginnen maar is tot nader order uitgesteld nadat tal van buitenlandse spelers hadden afgezegd. De Engelse kampioensploeg Middlesex zou donderdag hebben ingecheckt in het Taj Mahal Hotel, maar kon de vlucht op het laatste moment nog afzeggen.

In India bestaat de vrees dat de internationale sportcontacten zullen opdrogen als gevolg van het geweld, zoals eerder gebeurde in Pakistan. Daar speelde de nationale cricketploeg dit jaar geen enkele testmatch, omdat de buitenlandse teams niet meer komen.

De selectie van Nieuw Zeeland ontvluchtte in 2002 Karachi na een zware bomaanslag bij het hotel. Sindsdien is het aantal aanslagen in het land alleen maar toegenomen. In september van dit jaar schrapte de internationale cricketbond (ICC) nog de Champions Trophy in Pakistan. Dat gebeurde vorig jaar december ook al met het gelijknamige toernooi voor ’s wereld beste hockeylanden, toegewezen aan Lahore, nadat Spanje en Australië hadden afgezegd.

De afgelopen tijd krijgt ook India te maken met buitenlandse sportploegen die de veiligheidssituatie in het land eerst kritisch onderzoeken voordat zij ingaan op een uitnodiging. Het nationale cricketteam van Australië had in september van dit jaar al ernstige bedenkingen tegen zijn wekenlange tour door India nadat in de hoofdstad New Delhi twintig mensen waren omgekomen bij een serie bomaanslagen. Maar de Australiërs kwamen wel en sloten hun reeks wedstrijden begin deze maand af zonder noemenswaardige incidenten. Ongetwijfeld speelt in India’s voordeel dat buitenlandse toppers in India in een paar weken een miljoen dollar kunnen verdienen. De financiële belangen zijn zo groot dat de ‘show’ straks vermoedelijk ‘gewoon’ doorgaat.

De cricketautoriteiten sluiten niet uit dat steeds meer duels waarbij de Aziatische landen zijn betrokken op neutraal terrein worden gespeeld, bijvoorbeeld in de Emiraten, waar India en Pakistan elkaar in het verleden vaker troffen als de politieke spanningen tussen beide landen te hoog waren opgelopen.

„Het cricket zal doorgaan”, zei de directeur van de Australische cricketbond, James Sutherland, gisteren. Die bond verbood de Australische spelers naar India te reizen. Hij zei te verwachten dat de veiligheidsmaatregelen rond de sport voorlopig vergelijkbaar zullen zijn met die bij evenementen kort na de aanslagen van 11 september 2001 in de VS.

    • Rob Schoof