Televisie Voorkeur

De panda dreigt slachtoffer te worden van booming China. BBC 2, 19.00-20.00u. Three-year-old giant panda Tai Shan snacks on bamboo in his exhibit at the Smithsonian’s National Zoo Panda Habitat on November 7, 2008. As the weather cools, giant pandas increase their daily consumption of bamboo. Picture taken November 7. REUTERS/Mehgan Murphy-Smithsonian’s National Zoo/Handout (UNITED STATES). FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS.
De panda dreigt slachtoffer te worden van booming China. BBC 2, 19.00-20.00u. Three-year-old giant panda Tai Shan snacks on bamboo in his exhibit at the Smithsonian’s National Zoo Panda Habitat on November 7, 2008. As the weather cools, giant pandas increase their daily consumption of bamboo. Picture taken November 7. REUTERS/Mehgan Murphy-Smithsonian’s National Zoo/Handout (UNITED STATES). FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. REUTERS

actualiteiten

Buitenhof. Gesprek met PvdA-fractieleider Mariëtte Hamer over het integratiestandpunt van haar partij. En met topaccountant Jules Muis over de rol van de accountants in de kredietcrisis. Ned.1, 12.10-13.10u.

kunst en cultuur

Boeken. Wim Brands praat met de Utrechtse hoogleraar (moderne Franse letterkunde), vertaler en essayist Maarten van Buuren over zijn boek Kikker gaat fietsen. Hierin vertelt hij hoe hij acht jaar geleden onverwachts in een diepe depressie raakte, waaruit hij zich met pillen, praten en fietsen langzaam terugvocht. Ned.1, 11.30-12.00u.

Close up. Portret van fotograaf Edward Weston, die in de jaren dertig met zijn zwart-witfoto’s van landschappen, naakten en stillevens grote invloed had op de op de moderne fotografie. Ned.1, 18.15-19.15u.

The Making of Oorlogswinter. Over de totstandkoming van deze film naar het boek van Jan Terlouw, die sinds donderdag in de bioscopen te zien is. Het verhaal speelt zich af tijdens de laatste winter van de Tweede Wereldoorlog. De 14-jarige Michiel beleeft het avontuur van zijn leven als hij voor een ondergedoken Britse soldaat gaat zorgen. Naast setreportages interviews met Jan Terlouw, hoofdrolspeler Martijn Lakemeier en regisseur Martin Koolhoven. Ned.2, 19.45-20.20u.

Iets met boeken. Jan Leyers en Leon Verdonschot praten met de Vlaamse schrijfster Kristien Hemmerechts en de Nederlandse dichter en columnist Ilja Leonard Pfeiffer. Hemmerechts schreef een pamflet tegen seksisme in romans van mannelijke auteurs en Pfeiffer reageerde daarop in zijn columns. Hij verweet haar o.m. feit en fictie niet te kunnen of willen scheiden. Canvas, 21.00-21.40u. en Ned.2, 23.30-0.10u.

informatief

Panorama: Schoon genoeg – Fijnstof in dieselland. Aanklacht tegen Belgische politici die niets ondernemen om de uitstoot van fijnstof aan te pakken. Gemiddeld levert iedere Belg 13 maanden van zijn leven in door de gevaarlijke smog. Grote boosdoener is de dieselmotor. In België wordt diesel aan de pomp goedkoop gehouden, er is geen subsidie voor roetfilters. Een geplande verbreding van de Brusselse Ring zal volgens deskundigen vooral leiden tot nog meer verkeer en smog en niet tot een oplossing van de files. Canvas, 20.10-21.00u.

In Europa: 1944 – Warschau en Praag. Na een stop van negen maanden vandaag aflevering 19 van deze 35-delige serie over Europa in de twintigste eeuw. Al vóór de val van Hitler werd Europa tussen Stalin en het Westen verdeeld. De Russen ‘kregen’ Polen en Tsjechoslowakije, maar dat wisten ze daar niet. Ned.2, 21.15-22.00u.

Louis Theroux: Law and disorder. Eerste van twee documentaires over steden waar criminelen de dienst uitmaken. In Philadelphia is het normaal om een pistool op zak te hebben. Er worden 400 moorden per jaar gepleegd en op elke straathoek zijn drugs te koop. BBC 2, 22.00-23.00u.

Reporter: Pensioenfraude. Twee directeuren van het Philips Pensioenfonds werden vorig jaar door de FIOD van hun bed gelicht in het grootste vastgoedfraudeonderzoek uit de Nederlandse geschiedenis. 150 miljoen euro van pensioenspaarders – werknemers van Philips – bleek te zijn verdwenen in de zakken van malafide vastgoedjongens. Ned.2, 22.10-22.55u.

drama

Wallander. Eerste aflevering van een Britse serie naar de boeken van de Zweedse schrijver Henning Mankell over rechercheur Kurt Wallander. Zweden maakte zelf ook een serie over Wallander, maar de Britten doen het ongetwijfeld heel anders. De makers hebben expres nooit naar de Zweedse Wallander gekeken. BBC 1, 22.00-23.30u.

Sport

NOS Studio Sport. Met: voetbal, handbal, hockey, basketbal en bobsleeën. Ned.1, 13.10-17.25u.

NOS UEFA Champions League Magazine. Terugblik op de wedstrijden van afgelopen week. Ned.1, 17.25-17.50u.

NOS Studio Sport Voetbal. Samenvattingen van de eredivisiewedstrijden Vitesse-Feyenoord, Ajax-FC Utrecht, Sparta-NAC, NEC-FC Volendam. Ned.2. 19.00-20.00u.

NOS Studio Voetbal. Jack van Gelder ontvangt Jan Vertonghen, middenvelder bij Ajax. Ook met Hugo Borst, Jan Mulder en Dick Jol. Ned.1, 22.30-23.35u.