Taj Mahal hotel laatste steunpunt terreurgroep

Indiase commando’s hebben afgelopen nacht raketgranaten afgevuurd op het Taj Mahal Palace hotel in Mumbai. Het hotel is het laatste van het tiental doelwitten waar nog een enkele terrorist standhoudt van de terreurgroep die woensdagavond het centrum van de metropool overviel. De laatste gijzelaars konden het hotel ontvluchten.

De actie van de elitetroepen bij Taj Mahal werd ingezet enkele uren nadat commando’s het orthodox-joodse centrum Nariman House hadden ontzet, met gebruikmaking van een helikopter. Daarbij kwamen zeker vijf gijzelaars om het leven, onder wie rabbijn Gavriel Noach Holtzberg en zijn vrouw. Ook drie gijzelnemers werden gedood.

Eerder gisteren wisten commando’s een eind te maken aan de gijzeling in het Oberon-Trident hotel. Bijna honderd gijzelaars gasten, onder wie een Nederlander, konden het pand ongedeerd verlaten. Vierentwintig gasten en personeelsleden bleken te zijn gedood. Bij deze bestorming kwamen twee terroristen om.

Door de gebeurtenissen van afgelopen etmaal is het dodental van de terreuracties in Mumbai verder opgelopen. De tellingen liepen vanmorgen uiteen van ten minste 144 (persbureau AP) tot meer dan 160 (tv-zender CNN). Meer dan 320 mensen raakten gewond. Onder de dodelijke slachtoffers zijn zeker zeventien buitenlanders, zo blijkt uit opgaven van regeringen en Indiase functionarissen.

Het Amerikaanse CNN becijferde vanmorgen het aantal daders, vermoedelijk van Pakistaans-islamitische komaf, dat bij de acties betrokken was op ongeveer vijfentwintig. Volgens de Indiase autoriteiten zijn er de afgelopen dagen elf gedood. Een tiental zou zijn gearresteerd. Zeker twee hadden volgens CNN een Brits paspoort.

De Verenigde Staten hebben gisteren agenten van de federale politiedienst FBI naar Mumbai gestuurd om de Indiërs te helpen bij het onderzoek naar de daders en hun motieven. (AFP, AP, Reuters)