Strenge regels tegen dope in voetbal

De beste Nederlandse spelers in het betaald voetbal krijgen vanaf juni volgend jaar te maken met de nieuwe, aangescherpte dopingcode van wereldantidopingbureau WADA. Die code werd in februari werd aangenomen door wereldvoetbalbond FIFA. Net als andere Nederlandse topsporters zullen de voetballers dagelijks moeten aangeven waar zij zich op welk moment bevinden.

De KNVB is daardoor genoodzaakt tijdens de eerstvolgende jaarvergadering (in juni) de reglementen aan te passen. De voetbalbond overlegt op 8 december met de Nederlandse Dopingautoriteit hoe aan de eis van de FIFA kan worden voldaan.

Tot voor kort maakten voetballers nog geen deel uit van de groep van 850 Nederlandse topsporters die vallen onder de nieuwe antidopingwetgeving. In tegenstelling tot de andere internationale sportbonden ondertekende de FIFA de vorige antidopingcode namelijk niet. De FIFA nam afstand van de ‘whereabouts’, de regel die sporters verplicht aan te geven waar zij zich bevinden. In februari van dit jaar ging de FIFA wel akkoord met de nieuwe antidopingcode.

Directeur Herman Ram van de Dopingautoriteit: „De KNVB heeft hier in tegenstelling tot veel andere bonden nog niet mee te maken gehad. Omdat de FIFA de code nu ook heeft ondertekend, lijkt het mij logisch dat de topvoetballers aan dezelfde regels en verplichtingen moeten voldoen als andere topsporters.”

Volgens Ram ligt het voor de hand dat „enkele tientallen voetballers” deel gaan uitmaken van de groep die nu bestaat uit 850 Nederlandse topsporters van 58 verschillende bonden. „Het gaat om A- en B-sporters en ‘high potentials’, zogenoemde toptalenten. Bij het voetbal zal waarschijnlijk hetzelfde criterium worden gebruikt. Dat zou betekenen dat spelers van vertegenwoordigende nationale elftallen voor die groep in aanmerking komen, zoals het Nederlands elftal, Jong Oranje en de nationale vrouwenploeg”, aldus Ram. „Maar dat moeten we nog uitzoeken.”

Danny Hesp, voorzitter van de spelersvakbond VVCS, zegt niet blij te zijn met de nieuwe antidopingcode. „Ik begrijp dat de regels van de FIFA moeten worden nageleefd, maar ik hoop dat de KNVB een tussenoplossing kan bedenken”, zegt de oud-voetballer. „Een oplossing waar ook de voetballers mee kunnen leven, want dit gaat wel ver en is bijna niet uit te voeren.” (ANP)