Staking begint bij distributiecentra Albert Heijn

Maandag zal vakbond FNV Bondgenoten starten met estafettestakingen bij de zes distributiecentra van Albert Heijn. Dat heeft de bond gisteren bekendgemaakt.

Het supermarktbedrijf is niet voldoende ingegaan op het ultimatum dat FNV Bondgenoten had gesteld. „Ze hebben een paar pijnpuntjes rondom het ouderenbeleid weggenomen, maar over het afschaffen van de jeugdschalen, het oplossen van de werkdruk of over een maximumpercentage van uitzendkrachten hoor je ze niet. Dat is voor ons dus niet genoeg”, zegt bondsbestuurder Lex Makkinje in een verklaring.

De onderhandelingen over een nieuwe cao tussen het bedrijf en de bonden liepen vorige week vast. Eerder dit jaar klaagden de bonden al dat de medewerkers van de distributiecentra structureel moeten overwerken.

Bij welk distributiecentrum de acties zullen beginnen, wil de bond niet zeggen, om te voorkomen dat het bedrijf zich kan voorbereiden op de actie. Als distributiecentra worden lamgelegd kan dat gevolgen hebben voor de belevering van de winkels en mogelijk lege schappen opleveren. In de zes distributiecentra, die de ruim 800 supermarkten van Albert Heijn bevoorraden, werken 3300 werknemers en 1500 uitzendkrachten.

Makkinje zegt zich te verbazen dat Albert Heijn het op acties laat aankomen. „Het is opvallend dat ze klanten onder dit conflict laten lijden, zeker in de toptijd rond Sinterklaas.” De actiebereidheid onder werknemers is groot, zegt FNV Bondgenoten. „Albert Heijn heeft de afgelopen tijd in vier distributiecentra de werknemers gedreigd met uitbesteding van de distributie als ze niet akkoord gingen met de voorstellen van Albert Heijn. Dat heeft wel de nodige olie op het vuur gegooid.”

Na moeizame onderhandelingen bereikten de bonden deze zomer wel een akkoord over de CAO voor het personeel in de supermarkten. In die CAO, die 1 januari ingaat, krijgt het personeel een loonsverhoging van 6,75 procent in de komende twee jaar en wordt de positie van jongeren verbeterd.