Sportministers willen onderzoek naar `6+5`-regel

De 27 ministers van sport uit de EU-landen willen dat de Europese Commissie onderzoekt of de omstreden `6+5`-regel van de wereldvoetbalbond FIFA toch kan worden ingevoerd in de Europese wetgeving. Daartoe ondertekenden ze gisteren in Biarritz een gezamenlijke verklaring. De regel dwingt voetbalclubs minimaal zes spelers uit het eigen land op te stellen in het basiselftal en dus maximaal vijf buitenlandse voetballers, maar stuit op de bestaande arbeidswetten. Die schrijven vrij verkeer van werknemers voor in de EU-landen. UEFA-voorzitter Michel Platini riep op voor de sport een aparte status te creëren. ”Europa moet haar standpunt wijzigen. Het moet sport gebruiken om te inspireren in plaats van te onderwerpen aan wankele en op vooroordelen gebaseerde idealen.” Ook stipte Platini nogmaals de handel in jonge voetballers aan. ”Kinderhandel bestaat nog steeds, ook in Europa”, zei hij. Hij is voor Europese regels tegen het `wegplukken` van jonge spelers uit de opleidingen van clubs.