Sluiter?

Raemon Sluiter (30) nam in februari afscheid als tennisprofessional maar besloot terug te keren omdat hij de (top)sport miste. Opmerkelijk, verstandig besluit?

John van Lottum, oud-proftennisser, runde tot voor kort een tennisbedrijf met Sluiter: „Ik was verrast. We zijn dit jaar een bedrijf begonnen dat tennisgerelateerde evenementen organiseerde. Het liep enorm goed; we hadden voor volgend jaar een volle kalender. Het bedrijf is nu gestopt; daar baal ik behoorlijk van. Maar ik respecteer Raemons keuze. Ik weet hoe het is om het tennis te missen. Het gaat hem puur om het spelplezier. Hij is nuchter en stapt er zonder hoge verwachtingen of doelen weer in. Qua gevoel is hij niet ver weggezakt. Hij heeft de afgelopen tijd veel getennist en getraind [Sluiter trainde tot voor kort Thiemo de Bakker]. Hij is wat te zwaar, maar Raemon grapte al dat als [voetballer] Jhonny van Beukering in een week zeven kilo kan afvallen, hij dat ook kan. Als hij goed traint, zal hij niet veel moeite hebben om een bepaalde ranking te halen. Of hij de top-100 haalt ? Dat zie ik hem niet snel doen. Hij is 30. Er wordt elke week een blik jonge tennissers opengetrokken.”

Adrie van Diemen, inspanningsfysioloog: „Waarom stopt iemand? Kan hij het tempo niet meer volgen of kan hij het niet meer opbrengen om mee te draaien in het profcircuit? Of het moeilijk is om terug te komen, ligt aan wat hij in de tussentijd heeft gedaan. Is hij goed in training gebleven? Heeft hij zijn fysiek onderhouden? Is zijn getraindheid weggezakt, dan is het moeilijk. Zeker voor iemand van 30 jaar, want vanaf je 25ste gaat je fysieke capaciteit en je vermogen om zuurstof op te nemen achteruit. Als je terugkeert, mis je het wedstrijdritme en de hardheid en snelheid om te kunnen anticiperen op de bal. Het tempo is enorm toegenomen in het tennis; de fysieke component speelt een grotere rol. Maar interessanter is de vraag wat hem heeft bewogen te stoppen en hem nu beweegt terug te keren.”

Tjerk Bogtstra, voormalig captain van Sluiter in Davis-Cupteam: „Ik was verrast omdat hij in februari besloot te stoppen en het druk had met het bedrijf met Van Lottum. Maar ik sprak hem vaak en hij liet tussen de regels door wel eens vallen dat hij het tennis miste. Niets is menselijker dan terugkomen op een beslissing. Of het moeilijk is terug te komen, hangt van zijn doel af. Hij heeft afgelopen jaar veel op de baan gestaan, maar niet op niveau gespeeld. Zelf zegt hij dat hij fysiek aan de bak moet. Ik denk dat het haalbaar is voor Raemon om zijn oude niveau weer te halen. Belangrijkste voor zijn wil en motivatie is dat hij bewust de keuze heeft gemaakt dat hij niets liever wil dan tennissen. Hij volgt zijn hart.”

Manon Bollegraf, oud-tennisster, captain Fed-Cupteam: „Hij besloot op emotionele gronden [ernstig ziek nichtje] te stoppen; dat is nooit de beste manier. Ik ben in 1999 gestopt en in 2000 teruggekomen. Ik was toen 35. Ik dubbelde, dat was fysiek minder zwaar. Toen ik de eerste keer stopte was ik niet klaar met tennis, alleen wist ik dat toen nog niet. Bij Sluiter zit de sleet er niet op. Als hij goed traint, fysiek fit is en zijn kop goed staat, kan hij nog vijf jaar mee en kan hij een eind komen. Nadeel is dat hij helemaal van onderen moet beginnen. Afgaan? Als hij er alles aan doet en plezier heeft in tennis, is het voor hem geslaagd. Dan kan hij niet afgaan. Wanneer het voor hem echt tijd is om te stoppen, weet hij dat zelf wel.”

Arnold Vanderlyde, oud-bokser: „Ik kan het me goed voorstellen. Once a fighter, always a fighter! Ik mis nog steeds de adrenaline en de kick om in de ring te stappen. Als een sporter is gestopt, is het moeilijk de energie ergens anders op te richten. De zoektocht naar een ander perspectief en andere levensinvulling is een lange weg. Of het moeilijk is terug te komen, ligt aan de doelstelling van Sluiter. Als hij te gefocust is op de top-100 en de lat voor zichzelf hoog legt, wordt het moeilijk. Hij moet er onbevangen en realistisch instappen; gewoon zien wat er op hem afkomt. De rustperiode kan verhelderend werken. Zijn afscheid is nog vers, dus is het makkelijker de draad weer op te pakken. Zijn automatismen kunnen snel terugkomen.”

    • Pieter de Vries