Schadevergoeding voor Eric O.

Marinier Eric O. krijgt een schadevergoeding van de Nederlandse Staat wegens de immateriële schade die hij heeft opgelopen wegens de strafvervolging na een schietincident in Irak in 2003. Ook de gemaakte proceskosten worden vergoed.

Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) gisteren bekend gemaakt. Over de hoogte van het bedrag wil zowel het OM als de advocaat van O., Geert-Jan Knoops, geen mededelingen doen. „Dat was een verzoek van het OM”, zegt Knoops. „We hebben daarover een overeenkomst bereikt en daar houd ik mij aan.” De advocaat eiste eerder 450.000 euro van de Staat.

Eric. O heeft gisteren een persoonlijk gesprek gehad met de voorzitter van het College van procureurs-generaal Harm Brouwer, de hoogste functionaris binnen het OM. Ook de vrouw van Eric O. was bij het gesprek aanwezig, net als O.’s advocaat Knoops.

De marinier loste in december 2003 twee waarschuwingsschoten op een groep Irakezen, die mogelijk een container wilde plunderen. Het OM stelde daarop strafvervolging in omdat een van de Irakezen dodelijk zou zijn getroffen. Het gerechtshof in Arnhem sprak hem uiteindelijk in 2005 vrij. De geweldsinstructies werden niet overtreden, aldus het Hof destijds. Het arrest liet in het midden of Eric O. met zijn tweede waarschuwingsschot een Irakees heeft gedood of verwond.

Onlangs doken er weer nieuwe beschuldigingen op, onder meer door een oud-collega van Eric O. Volgens zijn verklaring zou er zijn gemanipuleerd met bewijsmateriaal. De Koninklijke Marechaussee deed startte daarop een nieuw onderzoek, dat liep van maart 2007 tot juni 2008. Het leverde geen nieuwe feiten op.

Volgens het Openbaar Ministerie zitten er „betreurenswaardige kanten aan de zaak”. Vooral het terughalen van O. uit Irak, terwijl zijn uitzendtermijn nog niet was afgelopen en de wijze waarop dit is gebeurd, noemt het het OM „extra belastend”. In een verklaring zegt het OM dat het „met de schadevergoeding wil bijdragen aan het herstel van van de goede naam van Eric O”. Met de vergoeding is de civiele procedure van Eric O. tegen de staat in der minne geschikt.

Marinier O. werkt nog steeds bij Defensie, als adjudant bij een operationele eenheid in Doorn.