Rust roest

Kees van Giezen (74) Foto Freddy Rikken Kees van Giezen polstokhoogspringer Rikken, Freddy

Het elf koppen tellende katholieke gezin Van Giezen bulkte niet van het geld. Vader en moeder hadden niets met sport en wilde een van de kinderen turnen of aan atletiek gaan doen, dan was dat te duur. Voetballen was toegestaan, de maandelijkse contributie bedroeg twee kwartjes en schoenen kreeg je van je oudere broer. Kees (74) werd achtereenvolgens stopperspil, linksbuiten en keeper bij RK SV Zwolle. Haalde het machinistendiploma, trad in dienst bij de Koninklijke Nederlandsche Scheepvaart Maatschappij. Deed in die tropenjaren niet aan sport en dijde na terugkomst in Nederland behoorlijk uit. Werd op zijn 39ste lid van de Gooise Atletiekclub en trainde wekelijks driemaal, roffelde daarbij zestig kilometer af. Liep in 1980 de Amsterdamse marathon in 3 uur en 14 minuten. Stapte over naar de tienkamp en werd clubkampioen in 1982. Traint nu wekelijks vijfmaal in sessies van anderhalf uur, rust op woensdag en zondag en houdt zo zijn basisconditie keurig op peil. Is eigenlijk nooit geblesseerd geweest, maar merkt dat hij onherroepelijk ouder wordt: een heup heeft last van slijtage en niet alle nummers van de tienkamp kunnen nog worden uitgevoerd. Koos daarom voor het mooiste van de tienkampdisciplines, het polsstokhoogspringen. Is al dertig jaar vegetariër, slikt daarbij supplementen en hoopt met gelijkgestemde veteranen nog vele trainingsuren op de sfeervolle baan van de Gooise Atletiekvereniging te kunnen doorbrengen.

Aflevering negen in een serie over sportbeoefening op leeftijd.

    • Freddy Rikken