Ruggeprik voor alle barende vrouwen

Elke barende vrouw krijgt voortaan een pijnstillende ‘ruggeprik’ aangeboden als de pijn haar te veel wordt. Dit staat in een nieuwe richtlijn, opgesteld door de landelijke verenigingen van gynaecologen, verloskundigen en anesthesiologen. De ruggeprik moet voortaan dag en nacht beschikbaar zijn in elk ziekenhuis. Tijdens de zwangerschap moet de vrouw over die mogelijkheid worden ingelicht.

Nederland is een van de weinige westerse landen waar dit geen gangbare praktijk is. ’s Nachts kan een barende vrouw vaak geen ruggeprik krijgen omdat er geen anesthesist aanwezig is in het ziekenhuis; ‘pijn alleen’ vonden veel anesthesisten onvoldoende reden om ’s nachts naar het ziekenhuis te komen. Voor een keizersnee – een spoedgeval – komt de anesthesist wel, waardoor de infrastructuur in theorie aanwezig is. Daarnaast propageerden verloskundigen in Nederland decennialang de natuurlijke bevalling en raadden zij pijnbestrijding af.

Het is in het belang van elk ziekenhuis dat er dag en nacht een ruggeprik kan worden gegeven, zegt Ellen Everhardt, voorzitter van de vereniging van gynaecologen. „De marktwerking in de zorg zal ertoe leiden dat vrouwen anders met de verloskundige afspreken dat ze in het dichtstbijzijnde ziekenhuis gaan bevallen waar wél dag en nacht een ruggeprik te krijgen is.”

In de nieuwe richtlijn staat nadrukkelijk dat pijnstilling tijdens de bevalling ‘geen luxe, gunst of discussiepunt’ is. Veel Nederlandse vrouwen hebben dat lange tijd wel zo ervaren, vertelt Everhardt. „Er wordt nodeloos en langdurig pijn geleden terwijl een vrouw gewoon recht heeft op pijnstilling.” Het argument tegen een ruggeprik – dat het schadelijk kan zijn voor het kind – is onjuist, zegt zij. Wel is het zo dat bijvoorbeeld het persen (de uitdrijving) langer duurt bij een ruggeprik. „Hierover moeten vrouwen al tijdens de zwangerschap geïnformeerd worden, zodat ze een bewuste keuze kunnen maken.”

Het is volgens Everhardt ook belangrijk voor de gemoedsrust van barende vrouwen dat ze weten dat er zonodig onmiddellijk een eind kán worden gemaakt aan hun lijdensweg.

    • Frederiek Weeda