Rechter: Duitsers Kosovo weer vrij

Drie rechters van een VN-rechtbank in de Kosovaarse hoofdstad Pristina hebben gisterenmiddag de drie Duitsers vrijgelaten die werden verdacht van een aanslag op het gebouw van de EU in Pristina. „Er is onvoldoende bewijs dat de drie iets met de aanslag hebben te maken”, aldus de president van de rechtbank, Vinod Boolell.

Toch duurde het vervolgens nog tien uur voor de VN-rechters in een speciale zitting hun Kosovaarse collega’s konden overtuigen de drie daadwerkelijk vrij te laten. Het drietal werd gisteravond overgebracht naar de Duitse ambassade, waar ze de nacht zouden doorbrengen. Vandaag vliegen ze terug naar Duitsland.

De drie mannen werden op 19 november gearresteerd, omdat de Kosovaarse politie hen verdacht van een aanslag met dynamietstaven op het gebouw van de Europese Vertegenwoordiging in Pristina op 14 november. Volgens hun advocaat wilden de drie de aanslag juist verijdelen.

Volgens de Duitse media gaat het om medewerkers van de Duitse inlichtingendienst BND. Dat werd gisterenvoormiddag ook geopperd tijdens een commissievergadering over de inlichtingendiensten van de Duitse Bondsdag, maar niet officieel bevestigd. Een woordvoerder van de bondskanselier herhaalde gistermiddag wel dat de drie helemaal niets met de aanslag hebben te maken.

Tijdens de commissievergadering kreeg de regering volgens de Süddeutsche Zeitung veel kritiek, omdat ze onvoldoende rugdekking zou hebben gegeven aan de agenten en Pristina onvoldoende onder druk zou hebben gezet. Berlijn is een van de belangrijkste financiers van Kosovo. De komende twee jaar investeert het 100 miljoen euro in het land. Duitsland erkende Kosovo na de onafhankelijkheidsverklaring van de Albanese meerderheid in februari.

De vrijlating van de Duitsers komt enkele dagen nadat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties unaniem besloot dat de VN-missie UNMIK na dit weekeinde een deel van haar verantwoordelijkheden zal overdragen aan de Europese civiele missie EULEX. Het gaat om politietaken en rechtspraak. De Servische minderheid was lang tegen een uitbreiding van de EU-missie gekant. (AP, AFP)