Plas drinken in de ruimte

Dit grote apparaat maakt frisse ruimtespa – zonder prik – van de plas van astronauten. foto nasa International Space Station (ISS) Environmental Control And Life Support Systems-ECLSS Racks In BLDG 4755/Mockuo Views Water Recovery System (WRS) With Mockup
Dit grote apparaat maakt frisse ruimtespa – zonder prik – van de plas van astronauten. foto nasa International Space Station (ISS) Environmental Control And Life Support Systems-ECLSS Racks In BLDG 4755/Mockuo Views Water Recovery System (WRS) With Mockup NASA

Waar blijft de plas van astronauten in het ruimtestation hoog boven de aarde ? Die wordt gewoon geloosd. “Geen mooier gezicht dan urinedruppels die door de ruimte zweven in het zonlicht”, zei een astronaut eens. Maar zo’n uitzicht is bijna verleden tijd. Tien dagen geleden is op het ruimtestation namelijk een apparaat bezorgd dat drinkwater gaat maken van plas.

Eerst scheidt een centrifuge het lichte water van de zwaardere stoffen in de plas. Daarna zeven filters de overgebleven haartjes en huidschilfers uit het water. ‘Chemische reacties’ halen restjes ongezonde stoffen weg, en om bacteriën te doden, druppelt het apparaat tot slot nog jodium in het water.

Het resultaat is ruimtespa die fris én een beetje naar jodium smaakt, zeggen de machinebouwers. Maar de astronauten mogen nog niet proeven. Eerst moet uitgebreid worden getest of het apparaat in de ruimte net zo goed werkt als eerder op aarde.

En dan? Ja, dan kan de machine elk jaar per astronaut 500 liter water maken. Zo hoeft er minder water met dure transportraketten omhoog. En ook bij raketvertraging is er nu toch altijd water in het ruimtestation.