Kabouter Buttplug staat op z'n plek

Kabouter Buttplug staat op z’n plek Het beruchtste buitenbeeld van Rotterdam, bijgenaamd Kabouter Buttplug, werd gisteren geplaatst op het Eendrachtsplein. Het zes meter hoge beeld dat de Amerikaanse kunstenaar Paul McCarthy speciaal maakte voor de Rotterdamse binnenstad, stond de afgelopen drie jaar tijdelijk op de binnenplaats van museum Boijmans Van Beuningen. Het zou aanstootgevend zijn. De ‘gestileerde kerstboom’ in de rechterhand van de in brons gegoten kerstman lijkt op een dildo. Daarom besloot een meerderheid van de Rotterdamse gemeente raad het beeld uit de openbare ruimte te weren. Maar eind vorig jaar gaf coalitiepartij VVD het verzet op. Foto Bas Czerwinski 28-11-2008, Rotterdam. Verplaatsing van Kabouter. Het omstreden beeld Santa Claus van kunstenaar Paul McCarthy krijgt, na een tijdelijk verblijf van drie jaar bij Museum Boijmans Van Beuningen, een permanente plek op het Eendrachtsplein. De ondernemers en bewoners van de buurt ontvangen de bronzen kerstman met open armen. Het beeld wordt op vrijdag 28 november om 16.30 uur uitgezwaaid door museumdirecteur Sjarel Ex, daarna gaat in een vrolijke optocht met straatartiesten en kinderen uit de buurt naar het Eendrachtsplein. Daar wordt de plaatsing gevierd met oliebollen, champagne en muziek. Foto Bas Czerwinski Czerwinski, Bas