Je eigen hersencellen temmen 2

Graag wil ik reageren op het boeiende interview met Jill Bolte Taylor. Na lezing bleef voor mij een cruciale vraag onbeantwoord. Jill Taylor mag dan zeggen `Word je boos, realiseer je dan: dit zijn alleen maar cellen`, zij stelt zich niet de vragen (a) wat doet die (hersen)cellen functioneren, en belangrijker nog, (b) waar komt de informatie vandaan die de cellen kennelijk doorgeven aan het bewustzijn, en tenslotte, (c) hoe komt die informatie in telkens nieuwe cellen terecht? Wat Jill Taylor misschien wel weet, maar niet zegt, is dat het brein slechts een soort radio-ontvanger is die signalen opvangt, opslaat en verwerkt, en doorgeeft. Er komen natuurlijk signalen binnen via de (fysieke) zintuigen, maar vooral ook van een ander dan het fysieke niveau van de mens. En van dat niveau, men noemt het wel het zielsniveau of het bovenbewustzijn, komt nu juist het herstel, de genezing. Daarom heeft Jill ervaren dat voor haar herstel de slaap zo nodig was. In de droomloze slaap, namelijk, verlaat de ziel het lichaam(sbewustzijn). Jill heeft dus niet haar hersencellen getemd, maar onbewust en intuïtief een verbinding weten te maken naar haar andere bewustzijnsniveaus en deze weten te harmoniseren.Wat in de slaap gebeurt, kan ook bereikt worden met yoga nidra (de yoga slaap). Dit in combinatie met nadi shodhanam (ademhalingstechnieken) en meditatie had het herstel van Jill sneller kunnen doen verlopen. Het laatste, meditatie, wordt in het artikel ook nog genoemd, maar het wordt, ten onrechte, op één hoop gegooid met hallucinerende middelen en epileptische aanvallen. Deze leiden je naar de krochten van het onderbewuste; meditatie evenals de bijna-dood ervaring (BDE) kunnen je, met de woorden van Niki Korteweg, ervaringen van grenzeloosheid en allesomvattend inzicht geven, of, met andere woorden, voeren naar het bovenbewustzijn. Iedereen die over deze materie meer wil weten, kan ik het boek van Pim van Lommel aanraden, Eindeloos Bewustzijn.

    • Jb Gerritsen