Inauguratiegekte

De stad verwacht vier miljoen bezoekers bij de inauguratie van Obama.

David Wasler deed begin februari wat hij al jaren elke vier jaar doet: hij boekte twee hotelkamers in het Holiday Inn op C Street, vijf minuten van het Capitool. Vijftig weken voordat hij ze nodig had. Eén kamer voor zichzelf en één voor een onbekende.

David Wasler is een gepensioneerd ambtenaar, die op 20 januari voor de zevende keer de inauguratie van de president op het bordes van het Capitool wil bijwonen. En hij heeft niet eens gestemd.

„Ik ga niet voor de kandidaat”, zegt Wasler.

Hij noemt zichzelf een patriot. Hij vertelt aanstekelijk hoe een inauguratie „de natie opnieuw gestalte geeft, door middel van de mensen”. Niet zozeer de president, maar al die mensen zien. Dat geeft hem weer jaren vertrouwen in zijn land.

Wasler woont in Florida. We praten per conference call aan de telefoon. Zijn dochter Renee uit Pittsburgh zit ook op de lijn. Ook zij heeft lang geleden gereserveerde hotelkamers in de aanbieding.

In één hotelkamer zullen ze overnachten, de andere bieden ze gratis aan. In ruil willen ze een kaart voor de ceremonie en twee kaarten voor een goed inauguratiebal. Hun strategie slaagt altijd.

Je hoeft maar ‘inauguration’ in te typen op Craigslist Washington om een idee te krijgen van de totale gekte die hier is losgebarsten rond de inauguratieweek. De dag na Obama’s overwinning waren de hotels voor die dagen tot in de suburbs volgeboekt. Inmiddels bieden mensen tot ver buiten Washington hun huis te huur aan. Een woning op veertig mijl van de stad kost nu 8.500 dollar voor vijf nachten.

Het recordaantal toeschouwers bij een presidentiële inauguratie ligt bij Lyndon B. Johnson, de eerste na de moord op Kennedy, met 1,2 miljoen in 1965. Voor Obama lopen de schattingen uiteen van anderhalf tot vier miljoen mensen.

Voor de inauguratie zelf worden de komende weken 240.000 gratis toegangskaarten verdeeld via het Congres. Doorverkopen is strafbaar. Maar The National Mall, de drie kilometer lange strook tussen het Capitool en het Lincoln Memorial, kan drie miljoen mensen hebben. Er komen grote schermen, zodat iedereen de plechtigheid kan volgen.

Het stadsbestuur houdt voor de zekerheid rekening met vier miljoen bezoekers. Op eBay is voor 20 dollar de ‘Obamascoop’ te koop, een periscoop voor in de menigte. Toeschouwers zullen ook rond Pennsylvania Avenue staan, waar de traditionele parade de president van het Capitool naar het Witte Huis brengt. De dag voor de inauguratie is Martin Luther King Dag, een vrije dag. De metro zal vijftien uur non-stop op spitsuursterkte functioneren. Zelfs dan zijn mensen die binnen een straal van 3 kilometer wonen sneller als ze gaan lopen, voorspelt de metro-directie.

Behalve om plechtigheid en parade gaat het nu om de juiste kaarten voor de inauguratiebals. Heel juist zijn de bals met de grootste kans de nieuwe president te zien, zoals het officiële bal van het Presidentiële Inaugurele Comité. Voor mensen die niet vertrouwd zijn met Congresleden, of beroemd, of heel veel geld hebben, zijn die vrijwel ontoegankelijk. Voor hen zijn er onofficiële gala’s, waarvan er altijd wel een paar bezocht worden door de nieuwe president, maar je weet nooit welke. Zoals de bals die staten afzonderlijk organiseren. Het bal van Obama’s thuisstaat Illinois maakt deze keer een goede kans. Het volledige Renaissance Hotel is ervoor afgehuurd. Kaarten voor diner en bal kosten 500 dollar en zijn uitverkocht. Een alternatief kan nieuwkomer Hawaï zijn. Hawaï gaf nooit eerder een bal, maar voelt zich nu geroepen, omdat Obama er woonde. Tweehonderd dollar voor een kaart en als de president niet langs komt, heb je er altijd nog een optreden van de Aloha Boys.

Ook andere onofficiële bals zijn dit jaar erg gewild. Zoals in Washington al werd gehoopt, komen in het kielzog van Obama veel beroemdheden naar de stad. Zangeres Dionne Warwick heeft het enorme Marriott hotel bij mij om de hoek gereserveerd voor drie- tot vierduizend genodigden.

Heel rijke mensen kunnen voor 99.000 dollar een ‘groen’ inauguratiepakket kopen bij het Ritz-Carlton: vier nachten in de presidentiële suite, twee kaarten voor de inauguratie en voor een officieel bal, een hybride auto met chauffeur, twee eersteklas retour vliegtickets naar Washington en vier nachten in het Ritz op de Kaaimaneilanden om na afloop bij te komen.

Wie erg rijk is en ook beroemd, voert nog slag om een goede locatie voor een eigen bal. De beste gebouwen waren op 5 november geboekt, bijvoorbeeld voor het bal van de ‘Creative Coalition’ van filmsterren als Susan Sarandon en Spike Lee (10.000 dollar voor twee toegangskaarten). Om niet achter het net te vissen, liepen mensen er die dag wapperend met cheques naar binnen. Zelfs Oprah Winfrey, die hier een paar dagen lang een televisieshow zal gaan uitzenden over de festiviteiten, heeft voor haar bal nog geen plek gevonden.

Margriet Oostveen

    • Margriet Oostveen