Film Voorkeur

Het paard van Sinterklaas (Mischa Kamp, 2005, Nederland/België). Jeugdfilm is leuk, mooi en ontroerend en reikt veel verder dan de belevingswereld van het 6-jarige meisje Winky Wong, dochtertje van een Chinees echtpaar dat een Chinees restaurant runt, ergens in een duindorpje. Scenariste Tamara Bos en regisseur Kamp hebben een heleboel verantwoorde elementen – migrantenproblematiek, dieren, dat superleuke Marokkaantje – bijeengebracht in een film die nergens braaf en verantwoord aandoet. Met Ebbie Tam, Jan Decleir, Betty Schuurman, Anneke Blok. Ned.3, 13.30-15.00u.

Misa mi / Misa en de wolven (Linus Torell, 2003, Zweden). Jeugdfilm over 10-jarig halfweesje dat louterende vriendschap sluit met evenzeer verweesde wolvenfamilie. Ned.3, 15.55-17.10u.

Splash (Ron Howard, 1984, VS). Succesvolle lichtgewicht-komedie met weldadig gebrek aan pretenties. Ongelukkige Newyorkse fruitgrossier Tom Hanks beleeft romance met Darryl Hannah, die een zeemeermin blijkt te zijn. Net5, 15.55-18.10u.

The Prince and the Showgirl (Laurence Olivier, 1957, VS). Laurence Olivier en Marilyn Monroe charmeren in romantische komedie over uitheemse prins en Amerikaanse chorus girl die voor elkaar vallen, tegen decor van kroning van George V in het Engeland van 1911. België 1, 15.55-17.55u.

Timeline (Richard Donner, 2003, VS). Ouderwetse science fiction. Groepje Amerikaanse archeologen belandt via een tijdreismachine per ongeluk in het Frankrijk van de Honderdjarige Oorlog, net op de dag van een beroemde bestorming. Mag de tijdreiziger ingrijpen in de loop van de geschiedenis? Naar een boek van Michael Crichton. Met Paul Walker, Gerard Butler. Veronica, 20.10-22.25u.

Wild Things (John McNaughton, 1998, VS). Regisseur van Henry: Portrait of a Serial Killer en Mad Dog and Glory zet de toeschouwer meerdere malen op het verkeerde been in deze wie-doet-het-met-wie-film over Zuid-Floridase broeierigheid en samenzwering. Modelleraar Matt Dillon wordt beschuldigd van seksueel misbruik. Ook met Kevin Bacon, Bill Murray, Neve Campbell, Theresa Russell. RTL5, 20.30-22.40u.

The Wiz (Sidney Lumet, 1978, VS). Diana Ross roept gemengde gevoelens op als Dorothy in adaptatie van Broadway-musical naar Frank Baums The Wonderful Wizard of Oz. Quincy Jones bewerkte de musical score van Charlie Smalls. Grootschaligheid en situering in trendy Newyorks milieu kunnen Judy Garland niet doen vergeten. RTL8, 20.30-23.00u.

Superman II (Richard Lester, 1980, VS). Attractieve tweede aflevering in Superman-reeks, even vakkundig spectaculair als ironisch geregisseerd door Lester. De vliegende held (Christopher Reeve) neemt het op tegen al even buitenaardse baddies, onder wie Terence Stamp, en de van oorsprong aardse booswicht Gene Hackman. Hij moet ten slotte kiezen tussen zijn bijzondere krachten en zijn menselijke liefde voor Margot Kidder. SBS6, 23.20-1.40u.

Clara et moi (Arnaud Viard, 2004, Frankrijk). Vluchtig drama over romance tussen studente (Julie Gayet) en emotioneel onvolgroeide acteur (Julien Boisselier) in Parijs. Canvas, 23.35-1.00u.

Greystoke: the Legend of Tarzan, Lord of the Apes (Hugh Hudson, 1984, Engeland). Authentiek ogende, maar hinderlijk inconsequente verfilming van Edgar Rice Burroughs’ Tarzan of the Apes legt de nadruk op Tarzans verblijf in de mensenmaatschappij van de laat 19de-eeuwse Engelse adel. Overtuigende hoofdrol van Christopher Lambert, laatste rol van Ralph Richardson. Net5, 0.25-2.40u.

Nashville (Robert Altman, 1975, VS). Altmans bejubelde mozaïek over ‘de culturele arena’ van de muziekindustrie en de politiek verweeft de lotgevallen van maar liefst 24 protagonisten die allemaal van doen hebben met countrymuziek. Met 27 liedjes. BBC2, 1.45-4.20u.