Film van de dag

Julia Roberts en Woody Allen in Everyone Says I Love You (Woody Allen, 1996, VS). Everyone Says 'I Love You' Year: 1996 Director: Woody Allen Woody Allen Julia Roberts PHOTOS12

Everyone Says I Love You. De musical wordt vaak gemakkelijk door filmcritici gelabeld als escapistisch, licht en pretentieloos. Bij het uitkomen van Woody Allens Everyone Says I Love You gebeurde het opnieuw. Her en der las je nog iets over een melancholieke ondertoon in de film, maar daarmee was de kous af. Maar Allens bijdrage aan het musicalgenre bevat wel degelijk zijn kritische denkbeelden over mannelijke controledrift en manipulatiedrang. Zo luistert DJ de gesprekken van Von (Julia Roberts) af met haar psychiater. Die zeer persoonlijke informatie vertelt ze door aan Joe, haar vader (Allen). Zonder wroeging misbruikt Joe deze kennis om Von te verleiden in Venetië (een hilarische scène in het Tintoretto-museum). Aan het eind van de film wordt Goldie Hawn door Allen in een pas de deux alle kanten opgegooid, een komische scène waarin óók (mannelijke) manipulatie aan de orde wordt gesteld. (Woody Allen, 1996, VS), SBS6, 13.15-15.05u.André Waardenburg

    • André Waardenburg