Eindejaarsrally

Wordt het dit jaar een eindejaarsrally of een zogeheten Dead Cat Bounce? Het eerste is het kortstondig opbloeien van een aandelenindex in de late herfst. Daarop kun je speculeren. Ook bij een Dead Cat Bounce schieten de koersen omhoog. Daarop volgt echter een zware daling, een patroon dat zich herhaalt. Net zoals een kat in nood rare sprongen maakt.

Onze AEX-index schijnt een Dead Cat Bounce te vertonen. De koersen zijn zes keer op rij diep gezakt en vlak daarop miraculeus opgeveerd. Dat laatste heet een sucker rally: de prijzen exploderen eventjes doordat een groepje sukkels hoopvol, maar te vroeg, in de aandelen stapt. Het hoort allemaal bij een slappe effectenhandel, een zogeheten bearmarket. Het einde van zo’n berenmarkt heet (achteraf) de bodem. Wie precies op de bodem instapt, maak maximale winst. Koop je te vroeg, dan ben je een sucker.

Bespaar jezelf die blamage (en het geld). Organiseer je eigen, gegarandeerde eindejaarsrally, dankzij ons belastingsysteem. Vooral dit jaar is er speelruimte. Wie zijn kansen grijpt, is zeker van winst. Dat kun je van een effectenbelegging niet zeggen.

De crux van fiscaal besparen, is te regelen dat je belastbare vermogen (box 3) en/of je belastbare inkomen (box 1) dit jaar nog zakt. Elke 1.000 euro vermogen in box 3 minder scheelt 12 euro belasting. Op een vermindering van het belastbaar inkomen met 1.000 euro valt zelfs maximaal 520 euro te verdienen.

Er zijn legio trucs om box 3 te laten krimpen zonder te verarmen. Betaal alle (voorlopige) belastingaanslagen ruim voor het einde van het jaar. Rond verder een woningaankoop uiterlijk 31 december af als dat eigen geld vergt. Of til de verkoop over de jaarwisseling, zodat box 3 pas volgend jaar aangroeit. Is een hypotheekschuld zo klein dat de fiscale post ‘inkomsten uit eigen woning’ positief is, los dan af met eigen geld.

Schenk elk kind dit jaar maximaal 4.479 euro en elk kleinkind maximaal 2.688 euro. Of geef een (schoon)kind tussen de 18 en 35 jaar eenmalig 22.379 euro. Is box 3 daarna nog steeds te vol, ga dan groen, sociaal ethisch of in durfkapitaal beleggen. Dat is tot 54.223 euro per persoon vrijgesteld van 1,2 procent vermogensrendementsheffing en geeft een belastingkorting van 1,3 procent.

Ook box 1 kan kleiner. Gaat je inkomen in 2009 flink dalen? Betaal dan maximaal een half jaar hypotheekrente vooruit. Een erfpachtcanon mag je zelfs, als je grondbezitter het toestaat, een heel jaar vooruit of juist achteraf te betalen. Ook het vooruitbetalen van alimentatie drukt het inkomen.

Evenals deelname aan de spaarloon- of levensloopregeling. Vergeet ook niet om een T-biljet in te dienen. Die over 2003 moet uiterlijk dit jaar binnen zijn. Ook de aankoop van grafrechten kan je inkomen flink verlagen. Dit jaar voor de laatste keer.

Deze en meer fiscale eindejaartips zijn, met uitleg, gratis te downloaden op www.belastinggidsopmaat.nl. Als allermooiste hint biedt men je de truc met de bril. Die bril, inclusief montuur, is een specifieke ziektekostenpost, tenzij je verzekeraar de uitgave vergoedt.

Meer dan 325 euro specifieke ziektekosten geeft recht op de chronisch ziekenaftrek van 821 euro. Is je (gezamenlijke) drempelinkomen daarbij minder dan 31.589 euro, dan mag je de specifieke uitgaven nog verhogen met 113 procent.

Stel je specifieke ziektekosten zijn 1.000 euro. Dan is aftrekbaar: 821 euro plus 213 procent maal 1.000 euro is 2.951 euro. De eventuele premies voor aanvullende ziektekostenverzekeringen komen hier nog bij. Dat totaal mag je, boven 1,65 procent van je (gezamenlijk) drempelinkomen, van je box 1-inkomen aftrekken. Zo’n gouden kans krijg je vanaf 2009 nooit meer.

Lees meer van Erica Verdegaal op haar weblog nrc.nl/erica

    • Erica Verdegaal