Chinees sinaasappelsnijwerk

Een sinaasappel gewoon doormidden snijden kan altijd nog. Waarom zou je zo makkelijk doen? Dit is veel leuker.

Foto De Graaf
Foto De Graaf De Graaf

De sinaasappel hier ziet er behoorlijk Chinees uit. Je krijgt hem zo met een truc uit het wiskundeblad Pythagoras. In het novembernummer van Pythagoras wordt uitgelegd hoe je een sinaasappel zó in tweeën kunt snijden dat de beide helften met lussen aan elkaar blijven hangen. Het is pietepeuterig werk met een wiskundekant dat ook zonder wiskunde leuk is.

Dit is wat je doet. Stel je voor dat de sinaasappel de aarde is en dat de resten van de bloemkelk en de ‘navel’ de noordpool en zuidpool zijn. Dan teken je met ballpoint (of met een oogpotlood) de evenaar. De evenaar verdeelt de aarde in twee even grote halfronden.

Teken de acht lijnen die op het tweede plaatje staan. Op elk halfrond vier. Ze beginnen iets over de evenaar en lopen niet helemaal door tot aan de pool. Daarna verbind je de uiteinden van de lijnen in de poolstreken met elkaar tot het lussen zijn en vervolgens verdubbel je die lussen (plaatje drie). Teken je mis, dan veeg je het weg. De lussen mogen niet te breed worden.

Met een fijn, scherp mesje snijd je de lussen los. Het is de bedoeling dat alleen de schil en niet het vruchtvlees loskomt. Het moeilijkst is de sinaasappel in tweeën te snijden zonder tegelijk de lussen door te snijden. Je snijdt dus door de evenaar tot diep in de sinaasappel en dat van alle kanten. Denk aan de lussen! De sinaasappel op de foto is gesneden door Jelijn, volwassen mannen eindigen meestal met sinaasappelmoes. Buig de lussen voorzichtig naar buiten en trek de twee sinaasappelhelften uit elkaar. Als je aanvoelt hoe het werkt en wat er schuiven gaat, dus als je ruimtelijk inzicht hebt, dan weet je ook hoe je trekken moet. Hier en daar kan nog wat vruchtvlees vastzitten. Snij het los.

En dan: het wonder. Het lijkt of het niet kan, maar het kan. Je deed het zelf.

    • Karel Knip