Boeddha in het bordeel

De rubriek ‘Het Binnenhuis’ gaat over interieurs. Vandaag over de nieuwe inrichting van Club OQ, de erotische nachtclub in het centrum van Rotterdam.

Kamer 8 in Club OQ, een erotische nachtclub in Rotterdam Fotografie Theo Baart Baart, Theo

Dankzij een lange sluitertijd is de foto bij dit artikel bedrieglijk helder. In de relaxruimtes van Club OQ branden slechts een paar schimmige plafondspotjes en is het altijd schemerdonker. „Dat is op verzoek van de dames”, zegt bedrijfsleider Rien van der Elst. „Dan zien de klanten een dikke buik of striae niet.”

Club OQ is een van de oudste en grootste bordelen van Rotterdam. Vroeger trok de nachtclub vooral zakenmensen en was het druk bij thuiswedstrijden van Feyenoord, tegenwoordig is de club in trek bij een veel jonger uitgaanspubliek. Van der Elst: „Een kwart van de klanten bestaat uit echtparen. Die komen meestal niet voor de vrouwen, maar puur voor de gezelligheid. Om in de bar een borreltje te drinken en naar een liveshow te kijken.”

Anderhalf jaar geleden begon de nachtclub aan een renovatie van het interieur. Bedrijfsleider Van der Elst: „We zijn de zaak aan het oppimpen. Barkrukken met tijgerprint en lampenkappen met kant – vijftien jaar geleden was het je van het, maar nu wordt het oubollig. Met wat strakkere lijnen trek je nu meer publiek.” Eigenaar Cor de Geus, ooit uitbater van vijftien bordelen tegelijk, is met zijn vrouw Wendy op reis naar de Verenigde Staten om interieurideeën op te doen, bijvoorbeeld in paaldansclubs in Miami.

Hoe de bar moet worden? Van der Elst wijst op de roestvrijstalen drankcarrousel achter de bar, waarin allerlei flessen whisky en likeur hangen. „Cor zag zo’n ding in Amerika. Hij heeft een schetsje gemaakt en hem bij een ijzerboer laten maken.”

Midden in de nachtclub staat op een verhoging al jaren een knalrode Ferrari-racewagen te pronk. Maar de tientallen foto’s van boksers die tot voor kort de wanden sierden, zijn ingeruild voor goudkleurige boeddha’s. Nieuw is ook een grote, handgemaakte loungebank bekleed met rood pluche. Van der Elst: „Rood is bordeelachtig. Maar deze boudoirbank zou ook in een chique hotellobby kunnen staan. Het is een beetje Philippe Starck, toch?”

De Geus en Van der Elst ontwerpen het nieuwe interieur zelf en geven hun schetsjes aan een timmerman. Onlangs begonnen zij met het renoveren van de twaalf werkruimtes boven de bar. Paars in plaats van blauw tapijt, witte afneembare wandbekleding, stoelen en lampjes van de Gamma en bijzettafels van Ikea. „We hebben het heel rustig gehouden”, zegt Van der Elst, voormalig verkoper op de herenmodeafdeling in De Bijenkorf.

Alle veranderingen ten spijt is het in de nachtclub een beetje minder gezellig dan vroeger. Dat heeft niks met het interieur te maken, zegt de bedrijfsleider, maar vooral met het acht jaar geleden opgeheven bordeelverbod. Sinds ‘seksinrichtingen’ uit het Wetboek van Strafrecht zijn verdwenen, moeten ze aan dezelfde regels voldoen als andere bedrijven. Dat betekende bijvoorbeeld dat prostituees van buiten de Europese Unie niet langer werden gedoogd.

Van der Elst mist vooral de Braziliaanse vrouwen. „Dat was altijd vuur en feest. In tegenstelling tot Nederlandse dames vonden zij het geen probleem om topless rond te lopen. Blote borsten aan de bar, dat zorgde toch voor een gezellige en spannende sfeer.”

Bij een rondgang gaan alle deuren in Club OQ open. Op de begane grond doet Van der Elst de boekhouding in een kantoor met grote, donkerbruine meubels en tien monitoren waarmee de directie het bedrijf in de gaten kan houden. Helemaal boven in het bordeel is een praktijkkamer waar de gastvrouwen zich eens in de maand door een doktor op soa’s kunnen laten onderzoeken. Op de tussenliggende etages zijn de twaalf werkruimtes waar de bezoekers zich tegen een vergoeding van 110 euro per half uur kunnen ontspannen.

Kamer 8 is de trots van Van der Elst. „Zo ziet een moderne relaxruimte eruit: een goed bed, sfeervol, schoon en met een fijne jacuzzi. Als ik zelf ooit vreemd zou gaan, dan graag in een kamer als deze.”

Meer foto’s van Club OQ op www.nrc.nl/binnenhuis. Wilt u ook met uw interieur in deze rubriek? Stuur een foto met korte toelichting naar binnenhuis@nrc.nl
    • Arjen Ribbens