Beroep Somchai op Thaise bezetters

De Thaise premier Somchai Wongsawat heeft gisteravond opgeroepen tot een vreedzame beëindiging van de bezetting van twee luchthavens van de hoofdstad Bangkok door enkele duizenden anti-regeringsdemonstranten van de Volksalliantie voor Democratie (PAD).

Maar waarnemers in de Thaise hoofdstad achtten de kans niet groot dat de bezetters gehoor zullen geven aan de oproep.

Premier Somchai ontsloeg gisteren het hoofd van de nationale politie, generaal Pacharawat Wong-suwan. Het waarom bleef vooralsnog onduidelijk. Was het omdat het de politie niet was gelukt de luchthavens te ontzetten, of omdat Pacharawat geen fiducie had in een vreedzame oplossing, zoals de regering verlangt?

„Op dit moment is er geen enkele kans dat wij zullen gaan onderhandelen”, zei actieleider Sondhi Limthongkul gisteren. „Wij blijven praten, maar als dat niets oplevert volgen andere maatregelen”, aldus de politiewoordvoerder.

Door de acties ligt het vliegverkeer van en naar Bangkok al dagen stil. Ze treffen niet alleen het zakenleven, maar ook de toeristensector. Duizenden reizigers zijn gestrand. Alleen al bij de Nederlandse ambassade hadden zich tot gisterenavond ruim 340 gestrande landgenoten gemeld.

PAD-voorman Limthongkul bevestigde dat er rechtstreeks telefonisch contact was geweest met de naar de noordelijke stad Chiang Mai uitgeweken premier, maar hij herhaalde dat de demonstranten vastbesloten zijn diens regering ten val te brengen.

De PAD-aanhangers bezetten sinds dinsdag het internationale vliegveld Suvarnabhumi en sinds woensdagavond ook het oude, kleinere Don Muang. Zij eisen het aftreden van Somchai, die in hun ogen een handlanger is van oud-premier Thaksin. Die werd die in 2006 door het leger afgezet. Hij ontvluchtte het land om vervolging wegens omvangrijke corruptie te ontlopen. (AFP, AP, Reuters)