Belegger moet wachten tot 2010

Ze zijn zwaar geraakt door de financiële crisis. Maar op de Dag van de Belegger blijken veel particuliere beleggers de beurs nog niet vaarwel te zeggen.

Foto's NRC Handelsblad, Maurice Boyer Beleggers tijdens de Dag van de Belegger in de Rai in Amsterdam A.Smeurs Foto NRC H'Blad Maurice Boyer 28-11-2008 Boyer, Maurice

De blackjack tafel trekt veel spelers. „Het is gokken, net als op de beurs”, zegt Rudolf Zieck. De voormalige beleggingsadviseur is met zijn zoon Sjoerd naar de jaarlijkse Dag van de Belegger van de Vereniging voor Effectenbezitters (VEB) in de RAI in Amsterdam gekomen.

Een vreemde plek voor een belegger die niet meer belegt. „Ik ben begin dit jaar helemaal uitgestapt, want ik denk dat we nog veel verder gaan zakken”, zegt Zieck. Zoon Sjoerd is ook niet meer actief. Hij brandde zich lelijk toen hij eerder dit jaar 250 aandelen Fortis kocht op 4,60 euro, een aandeel dat nu 72 cent waard is. „ Ik gebruik het geld dat ik nog heb liever voor iets anders”, stelt Sjoerd Zieck die de Fortis aandelen nog altijd bezit.

Zieck blijkt een uitzondering onder de bezoekers. De dertigste VEB-dag trekt meer beleggers dan ooit, 6.000. Vorig jaar waren er nog 4.000. Een opvallende stijging na een dramatisch verlopen beursjaar, waarin particulieren veel van hun beleggingen hebben zien verdampen. In september bleek uit cijfers van De Nederlandsche bank dat het effectenbezit van Nederlanders dit jaar met 20 miljard euro was afgenomen tot 100 miljard euro. Pakweg de helft daarvan kwam door een verkoop van beleggingen, de andere helft door de dalingen op de beurzen. En dat was nog voor september en oktober, toen de financiële crisis hard toesloeg buiten de Verenigde Staten en de beurzen wereldwijd hard onderuitgingen.

De aandelenkoersen zijn nog altijd zeer volatiel. De AEX-index staat momenteel op een min van ruim 50 procent sinds januari. De 514 punten van begin 2008 slonk tot 252 punten gisteren.

Een kentering is niet zichtbaar, horen de beleggers van de verschillende sprekers. Corné van Zeijl, de beheerder van het aandelenfonds Nederland van SNS Asset Management, steekt de hand in eigen boezem als het gaat om foute voorspellingen. „Ik zei een jaar geleden dat we nu op 605 punten zouden staan”, zegt hij onder luid gelach van zijn publiek. „Ja, lacht u maar, ik moet ermee leven.”

De SNS-beheerder verwacht volgend jaar een recessie zoals die er was in 1974 of in 1980. Toch ziet hij kansen voor de beleggers. „Als je bang bent voor de koersdaling morgen moet je nu niet kopen, maar het sentiment onder consumenten en bedrijven is erg somber. Dat zijn meestal goede momenten om in te stappen. Bovendien, zelfs als je meerekent dat de bedrijfswinsten komend jaar flink zullen gaan dalen dan is de waardering van aandelen nu laag.”

Van Zeijl ziet de AEX eind 2009 op 325 punten staan. „De beurzen kijken vooruit en wij denken dat er in 2010 weer een normale economische groei zal zijn.” Zijn voorspelling is rooskleuriger dan ING-topman Michel Tilmant. De Belg zegt dat hij „hoopt” dat de bodem begin 2009 bereikt zal zijn en verwacht tot eind 2009 een moeilijke situatie. „Ik kijk uit naar 2010”, zei Tilmant.

De particuliere beleggers in de RAI zien ondanks de hoge verliezen de beurs als een noodzaak om het geld dat ze hebben te laten groeien. Sommigen zeggen zich gedeisd te houden, maar azen op het moment dat zij denken dat de bodem is bereikt. Tekenend is de reactie op de stelling tijdens een van de informatiesessies. Als de aanwezigen wordt voorgelegd dat de beste belegging momenteel een spaarrekening is, antwoordt liefst 81 procent van de zaal het daarmee niet eens te zijn.

Ideeën voor nieuwe beleggingen zijn er genoeg. De tientallen stands van banken,vermogensbeheerders en andere aanbieders van diensten voor de belegger bieden beleggingsfondsen aan die het beter zouden doen dan de benchmark. Ze lokken beleggers met leuke activiteiten. Zo heeft vermogensbeheerder Schroders een heuse keuken gebouwd waarin een kok de hele dag hapjes en onder meer rokende cocktails bereidt. Tijdens het koken praat hij de hapjes en producten van Schroders vrolijk aan elkaar. Populair zijn ook de Golfbaan (Sla uw slag bij Delta Lloyd ) en de formule 1 wagen bij Henderson. De slogan „financiële rust is dichterbij dan u denkt” hangt boven twee slaapstoelen waar beleggers kunnen uitrusten. Het idee is wel dat je om deze rust te bereiken de „alternative garantiecertificaten”van vermogensbeheerder Paerel koopt.

Waarde beleggingen particulieren gedaald
    • Heleen de Graaf